logo F1online.sk

Steiner: Mali sme dobrý dôvod, prečo zavolať práve Magnussenovi

Günther Steiner, Kevin Magnussen, Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala21. 3. 2022

Americký Haas v nedeľu ukončil obdobie bodového sucha. Po 28 veľkých cenách bez účasti v elitnej desiatke sa to Kevinovi Magnussenovi konečne podarilo, a to s veľkou pompou. Šéf tímu Günther Steiner si nasadenie dánskeho pretekára mimoriadne pochvaľuje.

V nedeľu sa na príkladoch Haasu aj Alfy Romeo ukázalo, prečo sa oplatí mať v tíme aspoň jedného skúseného jazdca. Na jednej strane síce je pravda, že Mick Schumacher a Kuan-jü Čou mali v prvom kole problémy, no ani vo zvyšku pretekov nestíhali druhej strane garáže. Potrebujú skrátka odjazdiť viac veľkých cien, až potom to príde.

Vyhadzov Nikitu Mazepina je tak pre Haas požehnaním, s najväčšou pravdepodobnosťou by totiž dopadol ešte horšie ako Mick Schumacher, ktorý v závere zariskoval a počas výjazdu bezpečnostného vozidla neprezul. To bola napokon voda na mlyn pre súperov, ktorí ho na čerstvých gumách predbehli.

Günther Steiner mal i napriek tomu obrovskú radosť. “Aj mne ten úsmev chýbal,” rozosmial sa počas rozhovoru pre Sky Sports. “Keď si spomeniete na posledné dva roky, tak tento návrat je úžasný. Podľa mňa takýto príbeh nenapíšete.”

Napísal ho Haas, podľa jeho šéfa však v prvom rade inžinieri, ktorí vlani pracovali na novom monoposte. “Chlapci zažili ťažké obdobie, no naďalej sa so sklonenými hlavami učili. Dnes boli dobré aj pitstopy, všetko bolo fajn. Minulý rok strávili prípravou lepšieho auta. Chlapci ho tento rok aj vyrobili, toto je zásluha celého tímu a môžu byť na to hrdí. Ja som na nich veľmi pyšný.”

“A Kevin podal fantastický výkon. Azda ani nesníval o takomto návrate. V živote sa vám však môže prihodiť čokoľvek, pred mesiacom sa písal úplne iný scenár, a teraz sme na piatom mieste,” raduje sa charizmatický Talian.

Günther Steiner pred sezónou prezradil, že keď hľadal náhradu za Nikitu Mazepina, tak nad ničím nešpekuloval a hneď volal Kevinovi Magnussenovi. Keďže jeho voľba číslo jeden túto ponuku prijala, Haas sa už nemusel obzerať po menej sľubne znejúcich menách.

“On vie, ako jazdiť v monoposte. Mali sme dobrý dôvod, prečo sme ho zavolali nazad! Aj my chceme nejaké zásluhy!” neopúšťa Steinera dobrá nálada. “Keď sme vedeli, že potrebujeme nového jazdca, tak sme sa rozhodli správne. Vrátil sa, je plný energie, a to nesmieme zabudnúť, že štrnásť mesiacov nesedel v monoposte F1. O to obdivuhodnejšie to je. Viete si predstaviť, čo by bolo, keby jazdil aj minulý rok? Veď by sme boli na pódiu!”

Šéf amerického tímu na záver žartoval, že Mick Schumacher v nedeľu doplatil na výškovú chorobu. Po roku na samom dne rebríčkov F1 sa totiž ocitol vo vyššej nadmorskej výške; na hranici najlepšej desiatky.

“Mick sa na začiatku trochu trápil, ale viete, potrebuje si zvyknúť na vzduch tam hore. Je redší,” dodáva Steiner. “Ale zvykne si naň. Teraz je v dobrej pozícii, môže sa pustiť do analyzovania svojich pretekov a skúmať, čo mohol spraviť inak, aby skončil na bodoch. Mal ich však na dosah. Je to aj jeho najlepší výsledok. Myslím si, že teraz je už aj on hladný po bodoch.”