logo F1online.sk

Očakávame bolesť, hovorí sklamaný Norris

Júki Cunoda a Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 3. 2022

Ak by sme mali pomenovať najväčšie sklamanie a prepadák začiatku novej éry, patril by McLaren medzi horúcich adeptov. Britský tím v Bahrajne totálne zlyhal a svojim priaznivcom pripravil zážitok, ktorým ich vrátil v čase o niekoľko rokov späť.

Na niečo podobné sme od McLarenu boli „zvyknutí“ v sezónach 2015 či 2017, v časoch nefungujúceho partnerstva s Hondou. Dnes si to „papájoví“ rozdali s Williamsom a Aston Martinom o to, kto nebude ten najpomalší.

Lando Norris napokon obsadil pätnáste miesto. Bol prvým jazdcom v novej sezóne, ktorý dostal kolo od lídra pretekov. „Očakávam bolesť. Myslím si, že každý by mal vedieť, že to bude bolestivé. Očakávame a chceme oveľa viac, no v tejto chvíli na to jednoducho nemáme. Musíme si na to zvykať,“ vyhlásil britský pilot, ktorého slová sa zrejme priaznivcom britskej značky nebudú čítať ľahko.

V histórii sme videli príklady, keď tím po nevydarenom vstupe do sezóny dokázal dobrým vývojom dohnať stratu a dokonca aj víťaziť. McLaren s Ferrari napríklad nezachytili nové pravidlá v roku 2009, no v priebehu roka sa opäť pohybovali na špičke.

Avšak to, čo sme videli v nedeľu, bude ťažké napraviť. Monopost MCL36 priam masívne stráca na konkurenciu. „V podobnej pozícii sme boli pred pár rokmi. Dúfam, že môžeme zostať optimistickí a veriť, že tímu a ľuďom v továrni sa podarí vyriešiť veci tak, aby sme mohli opäť bojovať na trati. Snáď prídu nejaké vylepšenia už na budúci týždeň.“

Na chvoste sa nám dnes zoradili zákaznícke tímy Mercedesu. V McLarene sa však nechcú vyhovárať na pohonnú jednotku. „Ak sa chcete sťažovať na motor, tak sa pozrite na Mercedesy na treťom a štvrtom mieste. V každom prípade nám to určite nepomáha, trochu po tejto stránke strácame oproti ostatným. Iní však mali ďalšie problémy, kým naša spoľahlivosť bola dobrá, takže to je také malé pozitívum. Inak sú dobré asi len získané dáta pre Saudskú Arábiu,“ skonštatoval Norris, ktorý vidí problémy inde než v motore alebo vo viackrát spomínaných brzdách.

„Nášmu autu jednoducho výrazne chýba prítlak, preto sa veľmi ťažko riadi. Auto je nevyspytateľné, aj čo sa týka gúm. Keď nemáte prítlak, nemôžete prinútiť pneumatiky správne pracovať a dostať ich do vhodného okna. Tým pádom sa trápite s nedotáčavosťou alebo pretáčavosťou. Potrebujeme viac prítlaku na zadnej i prednej náprave. Znie to jednoducho, ale realizácia je komplikovanejšia,“ vyhlásil britský mladík, ktorý sa pred sezónou zaviazal k McLarenu v podobe dlhodobého kontraktu, v ktorom údajne nie sú výkonnostné klauzuly.

Ťažko povedať, čo prechádzalo Landovi hlavou, no v závere predsa len trochu zahrial srdcia fanúšikov britskej stajne. Do vysielačky adresoval pozitívne slová, ktoré už obleteli internet. „Ťažké preteky, no pred nami je dlhá sezóna. Viem, že sa môžeme vrátiť tam, kde chceme byť. Nikomu sa nepáči, že sme teraz tak ďaleko. Počas posledných dvoch sezón sme však dali dokopy program. Musíme len tvrdo makať a ja viem, že to môžeme dokázať aj teraz,“ tak zneli slová Landa Norrisa do vysielačky po skončení pretekov.