logo F1online.sk

Binotto po 911 dňoch čakania na víťazstvo: Nečakali sme to

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2022

Štart sezóny ako z ríše snov. Ferrari si pred Veľkou cenou Bahrajnu nemohlo nič lepšie priať. Získali maximálny počet bodov, mali skvelé tempo a nesklamali ani ich zákazníci. Netreba síce zabúdať, že aj v roku 2019 to po Bahrajne vyzeralo veľmi podobne. Aj šéf tímu Mattia Binotto si uvedomuje nutnosť pokračovať v práci, no zároveň bol mimoriadne spokojný.

Prvé double a zároveň prvé víťazstvo od Veľkej ceny Singapuru 2019 pre Ferrari. Spočítali sme si to, čakanie Scuderie na víťazstvo trvalo presne 911 dní. Nemôžeme sa teda čudovať, že z tábora „červených“ bolo cítiť úľavu.

„Je to fantastické. Prvé a druhé miesto sme neočakávali. Boli to skvelé preteky a Charles skvelo bránil svoju pozíciu. V závere sme určite mali aj šťastie. Na boxovom múre som dostal trochu infarkt, keď som videl ustálené poradie a potom vyšiel na trať safety car,“ sumarizuje nedeľné preteky spokojne Binotto.

V závere to vyzeralo na zakopnutie Ferrari, ktoré Max Verstappen trochu prekvapil svojou treťou zastávkou. Scuderia napokon zastavila len Carlosa Sainza, v tíme cítili, že Leclerc je v dostatočne komfortnej pozícii, aby prišiel do cieľa pred obhajcom titulu.

„Zostali sme na trati. Podľa našich simulácií a kalkulácií musel byť Max o dve sekundy na kolo rýchlejší, a to je veľa. Charles na svoje pneumatiky netlačil, manažoval ich a cítil sa komfortne. Bolo tak pre nás najjednoduchšie zostať na trati a držať pozíciu,“ hovorí Binotto.

Ferrari vyzeralo veľmi dobre počas predsezónnych testov i počas prvého víkendu sezóny, avšak nemalo byť úplne najrýchlejšie. Leclerc však mal v niektorých fázach pretekov omnoho lepšie tempo než Verstappen a dokázal zvyšovať svoj náskok.

„Neočakávali sme to,“ komentuje tempo svojho monackého „koňa“ Binotto. „Očakával som, že Red Bull bude silnejší. Podľa mňa boli silní a možno mali počas pretekov problémy s brzdami, ale to neviem. V prvom stinte bol Max určite rýchly, mal použité pneumatiky a držal rovnaké tempo ako Charles na čerstvých, takže nám to robilo starosti.“

„Tlak je veľmi, veľmi silný, ale musíme sa sústrediť na to, čo robíme a zabudnúť naň. Snažili sme sa sústrediť na seba a vlastný výkon. Chceli sme čisté preteky a naši jazdci odviedli svoju prácu,“ hovorí Binotto.

Súvisiace články