logo F1online.sk

Hamilton: Auto nám poskakuje všade, aj v zákrutách

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2022

Lewis Hamilton si z Bahrajnu odnáša výsledok, na aký rýchlostne istotne nemohol pomýšľať. V Mercedese je preto veľmi dobrá atmosféra vzhľadom na okolnosti, no všetci si uvedomujú, že nebyť problémov Red Bullu, na lepšiu než piatu priečku by nedosiahli. Lewis Hamilton poukazuje na množstvo nedostatkov, ktoré treba najskôr vyriešiť.

Nevydarené predsezónne obdobie bude strieborné šípy mátať ešte poriadne dlho, veď Mercedes má problémov viac ako dosť. Po pretekoch v Bahrajne však aspoň na chvíľu môže zabudnúť na neuspokojivé výkony svojho auta.

“To by sme rozhodne nečakali,” okomentoval svoje tretie miesto Lewis Hamilton. “Dnes ráno som sa prebúdzal dúfajúc. Bola to taká nádej, že azda by sme mohli mať nejakú šancu bojovať, že by sme mali auto, ktoré by bolo lepšie…”

Táto túžba sa napokon nenaplnila. “V pretekoch sme sa trápili. George odviedol dobrú robotu, získať tretie a štvrté miesto je obdivuhodné vzhľadom na naše problémy,” zhodnotil sedemnásobný šampión. “Samozrejme, pre tých dvoch jazdcov je to škoda, ale my sme spravili, čo sme mohli. Za tieto body som vďačný.”

Ak by získal tretie miesto pred rokom, spokojný by určite nebol, no tentoraz sme v jeho popretekovej vysielačke počuli nefalšovanú radosť. “Mega, mega práca. Veľmi vám ďakujem za tú tvrdú robotu, spoľahlivosť je veľmi dôležitá, cením si to.”

“Toto je ozaj najlepší výsledok, aký sme mohli získať,” poznamenal v parc fermé po šachovnicovej vlajke. V rozhovore pre Sky Sports sa pustil aj do vysvetľovania toho, čo presne brzdí jeho stajňu na ceste za väčšími bodovými zápismi. “Náš problém je v tom, že auto poskakuje všade, nie iba na rovinkách.”

“Máme veľmi slabú zadnú časť auta vo všetkých pomalých a stredne rýchlych zákrutách. Auto je relatívne dobré len v tých rýchlych,” vysvetľuje Hamilton. Slová o nedostatku gripu a prítlaku na zadnej časti sme počuli aj počas pretekov. “Čo to znamená? Znamená to, že sa nám zadné gumy neustále šmýkajú. Ich teploty sa kvôli tomu zvyšujú, a ony degradujú. Čaká nás veľa práce, aby sme sa pokúsili to dobehnúť.”

Nie, priatelia, tu s výpočtom problémov nekončíme. “Nuž a na dôvažok sme pomalí na rovinkách. Neviem, či to spôsobuje odpor auta alebo jeho výkon. Musíme to ešte zistiť, ale s ostatnými sme nedokázali držať krok ani s DRS.” Niečo na tej teórii o pohonnej jednotke predsa len bude. Všetci zákazníci Mercedesu sa totiž usadili ako sediment na posledných šiestich priečkach.

V Mercedese chcú teraz poriadne zatiahnuť za jeden povraz. “Viem, že chlapci v továrni pracujú veľmi tvrdo, ale toto neotočíme tak rýchlo,” uvedomuje si tretí muž dnešných pretekov, podľa ktorého teraz pomôže súdržnosť stajne. “Veľmi dlho sme boli najjednotnejším tímom. Všetci to vieme. Musíme len skloniť hlavy a pokračovať v práci. Do konca je ešte ďaleko.”

Lewis Hamilton na záver adresoval gratulácie do Maranella. “Veľké, veľké blahoželanie Ferrari, veľmi rád vidím, že sa im opäť darí. Je to historický, veľkolepý tím. Je skvelé vidieť tu hore Carlosa a Charlesa.”