logo F1online.sk

Pérez tušil, čo ho čaká: Dúfal som, že to vydrží do cieľa

Sergio Pérez pred Lewisom Hamiltonom
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 3. 2022

Sergio Pérez bol po vypadnutí Maxa Verstappena nádejou Red Bullu. Ani nie jedno kolo ho delilo od toho, aby si na úvod sezóny pripísal cenné pódium. Nebolo mu však dopriate, v prvej zákrute posledného kola sa roztočil a už sa ďalej nepohol…

Mexičan bol väčšinu času neviditeľný, no držal sa za obomi Ferrari i tímovým kolegom. Napokon však aj on odchádza s prázdnymi rukami. „Veľmi zlý deň pre náš tím. Cítim sa frustrovaný,“ povzdychol si Sergio Pérez.

O tom, že jeho monopost má v závere problémy, vedel Sergio už niekoľko kôl vopred. Do vysielačky informoval tím o svojich ťažkostiach, jeho inžinier sa ho snažil povzbudiť, aby „vystrčil lakte“ a dal všetko do súboja o pódiovú priečku.

„Problémy sa začali stupňovať dobrých päť kôl vopred. Približne vtedy, keď bol Lewis veľmi blízko za mnou. Vedel som, že v závere to bude veľmi tesné. Porucha sa každým kolom kontinuálne zhoršovala. Až prišla prvá zákruta, zadná časť sa kompletne zablokovala a auto jednoducho zhaslo,“ opísal Pérez problémy, ktoré sa zrejme týkali palivového čerpadla. Keď sa už zdalo, že by svoj RB18 predsa len mohol doviesť do cieľa, roztočil sa v prvej zákrute posledného okruhu a to bol koniec.

„Strácal som po troche výkonu, pohonná jednotka miestami vynechávala. Vedeli sme, že máme problém a vedeli sme, čo sa stalo Maxovi. Žiaľ, vypadlo to v poslednom kole. Mysleli sme si, že by nám to mohlo vydržať až do konca, no nevyšlo to. Je to obrovské sklamanie, pretože ako tím sme chceli vykročiť do sezóny tou správnou nohou. Nemali sme v rukách ideálny výsledok, no skončiť na pódiu by bolo dobré,“ pokračoval Mexičan.

Red Bull sa pritom z pohľadu kvalifikačnej a pretekovej rýchlosti ukazoval veľmi dobre a s Ferrari zviedol bitku na čele. O to trpkejšie je, že v provizórnom poradí Pohára konštruktérov je na tom vlastne ešte horšie než napríklad McLaren či Williams, keďže na rozdiel od nich ani neprišiel do cieľa.

„Pozitívom v tomto ťažkom štarte do sezóny je naša rýchlosť. Musíme len zaistiť vyššiu spoľahlivosť a pochopenie našich ťažkostí. Môžeme nájsť rýchlosť a ešte sa priblížiť k Ferrari,“ uzavrel Sergio Pérez.