logo F1online.sk

Leclerc úmyselne púšťal Verstappena: Snažil som sa byť čo najšikovnejší

Charles Leclerc a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 3. 2022

Ferrari sa podarilo ukoristiť hneď prvé víťazstvo v novej, azda aj majstrovskej sezóne. O tejto méte je síce ešte predčasné špekulovať, no Charles Leclerc a Carlos Sainz zažili snový vstup do novej éry. Ukázali pri ňom aj kus geniality.

Leclerc si suverénnym spôsobom prišiel po svoje tretie víťazstvo v kariére. Pre Ferrari je to krásny návrat po tom, čím si prešlo v posledných dvoch rokoch. „Som neskutočne šťastný. Neustále si opakujem, aké boli posledné dva roky pre nás ťažké. Vedeli sme, že toto bude veľká príležitosť. Tím odviedol úžasnú prácu a postavil nám fantastické auto,“ opájal sa víťaz pretekov.

Scuderia získala svoje prvé double od Singapuru 2019 a zaznamenala najlepší vstup do sezóny od roku 2010, keď rovnako v Bahrajne obsadila prvú a druhú priečku. Vtedy sa o to postarali Fernando Alonso a Felipe Massa.

„Najlepší možný začiatok – pole position, víťazstvo, najrýchlejšie kolo, double s Carlosom. Viac sme si nemohli želať. Ďakujeme aj vám všetkým, ktorí ste nás podporovali počas posledných neľahkých dvoch rokov. Je úžasné byť späť na vrchole,“ vyhlásil Charles Leclerc.

Ozdobou úvodných pretekov novej éry bol niekoľko kôl trvajúci súboj medzi Leclercom a Verstappenom po úvodných pitstopoch. Red Bull zastavil Maxa skôr, čím sa mu podarilo priblížiť sa k dovtedy vedúcemu pilotovi Ferrari.

Boli sme svedkami úžasnej série súbojov, keď sa Verstappen síce dokázal dostať pred Leclerca na cieľovej rovinke, no Monačan mu to na ďalšej hneď vrátil. „Snažil som sa byť čo najšikovnejší a čo najviac využívať DRS. V prvej zákrute som brzdil skôr, aby som bol za Maxom v detekčnom bode DRS. Dvakrát to zafungovalo a dokázal som si vziať pozíciu naspäť.“

Do záveru pretekov vstúpil safety car, no vo Ferrari to tentoraz zvládli aj strategicky a nepodľahli tlaku, ktorému je v takých situáciách vedúci jazdec vždy vystavený. Charles si svoje vedenie aj po reštarte s prehľadom postrážil.

„Neprial som si výjazd safety caru. Avšak podaril sa mi veľmi dobrý reštart, pri ktorom som sa mierne odpútal od áut za sebou. Potom som si už len manažoval zostávajúce kolá,“ uzavrel prvý víťaz pretekov v sezóne 2022.

Súvisiace články