logo F1online.sk

Verstappen: Mal som trochu problémy s balansom, ale je to dobrý štart

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2022

Red Bull bol takto pred týždňom hlavným favoritom na bahrajnskú pole position a aj víťazstvo. Je pravda, že vylepšené bočnice mu rýchlostne výrazne pomohli, no očividne nie dosť na to, aby v prvej kvalifikácii roka prekonal Ferrari. Max Verstappen však druhé miesto nevníma ako tragédiu, ale ako skvelý odrazový bod.

Šampionát je dlhý a o Red Bulle je známe, že dokáže počas celého roka udržiavať fenomenálne výkonnostné tempo. Avšak Ferrari, ktoré by malo byť úhlavným nepriateľom Maxa Verstappena, v minulosti nedokázalo držať krok s najlepšími. Len si spomeňme na smutné sezóny 2017 a 2018, ktoré sa začínali podobne sľubne.

Max Verstappen si dobre uvedomuje, že ho čaká maratón a nie šprint. Aj preto ho takýto štart až tak nemrzel. “Myslím si, že to bolo také dosť náhodné,” komentoval svoju kvalifikáciu. “V Q2 to vyzeralo dosť dobre, v Q3 sme sa však trápili s vyvážením auta. Cítil som aj trochu pretáčavosti, aj trochu nedotáčavosti. Potom neviete v zákrute zaútočiť tak, ako chcete.”

“Na mojej delte (časový rozdiel oproti osobnému maximu, pozn. red.) som videl, že som stratil polovicu desatinky, potom som desatinku získal… Poskladať to kolo bolo naozaj ťažké. Na toto sa môžete pozrieť, až keď z auta vytiahnete naozaj všetko palivo, vtedy sa začnú objavovať tieto drobné problémy. Keď sme auto natankovali a preverovali si pretekovú rýchlosť, boli sme silní. Dúfam, že to tak bude aj zajtra,” hlási holandský hrdina.

Podčiarknuté, zrátané, Max Verstappen nemá dôvod smútiť. “Máme aj dobré auto, a to je v konečnom dôsledku najdôležitejšie. Bol to dobrý deň, je fajn odštartovať takto. Nebolo to zrovna fantastické, ale ani príliš zlé, inak by sme sa na tejto pozícii neocitli. Musíme sa pozrieť na pár vecí a nabudúce sa pokúsiť toho vyžmýkať viac, aby sme boli lepší,” uvedomuje si obhajca titulu. “V kvalifikácii chcete byť perfektní, ale na druhej strane chcete zabezpečiť, že vaše auto bude fungovať v pretekoch, pretože v nich sa rozdávajú body.”

“Bolo to fajn, s Carlosom a Charlesom sme na konci zviedli pekný súboj. Obaja odviedli počas zimy dobrú robotu. Dúfam, že nás čakajú vzrušujúce preteky,” nádejá sa pilot červených býkov, ktorému k zisku pole position chýbala jedna desatinka sekundy.

Sergio Pérez ani s novým monopostom nedokázal prekonať svojho tímového kolegu. Tentoraz mu naňho chýbalo 0,363 sekundy. To by až tak nevadilo, keby nezaostal aj za oboma jazdcami Ferrari. Rovnako ako Verstappen, ani on však nemal hlavu v smútku.

“Skrátka sa nám z toho nepodarilo dostať 100 percent,” uviedol Pérez. “Nebola to ideálna kvalifikácia, ale štartovať štvrtý je dobré. Dúfam, že zajtra sa nám podarí zmeniť obraz. Môže sa veľa predbiehať, tak snáď dokážeme bojovať s oboma Ferrari a fanúšikom ponúkneme dobré preteky.”