logo F1online.sk

Kedy Mercedes vyrieši svoje problémy? Podľa Russella možno o päť mesiacov, možno dnes

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2022

Na predsezónnych testoch to vyzeralo tak, že Mercedes sa dostal do poriadnej šlamastiky. Viacerí pozorovatelia svorne konštatujú, že vymotať sa z nej nebude vôbec jednoduché. Podľa Georgea Russella to môže trvať až päť mesiacov, hoci nevylučuje, že za istých okolností by sa to mohlo podariť už počas dnešných tréningov.

Dnes je ešte dosť ťažké určiť časový rámec, v rámci ktorého inžinieri Mercedesu dostanú pod kontrolu svoj monopost W13. Lewis Hamilton pred pár dňami vyhlásil, že zrejme to potrvá približne štyri preteky, dnes však George Russell hovorí aj o štyroch mesiacoch.

“Nie sme na tom tak, ako by sme chceli. Neustále skúšame nové veci, no momentálne nemáme žiaden všeliek, o ktorom by sme si mysleli, že kompletne vyrieši naše problémy,” uvažoval George Russell len pár hodín pred štartom prvého tréningu. “Možnože už to, čo vyskúšame dnes popoludní, bude stačiť, aby sme celú vec vyriešili. A možno to budú tri, štyri, päť mesiacov práce, aby sme všetko naozaj pochopili.”

Tímy, ktoré zaostanú, totiž nemajú tak veľa príležitostí overiť si, či vylepšenia budú fungovať aj priamo na trati. “Počas tréningov je to ťažké, nemôžete vyskúšať milión vecí naraz, musíte ísť na to analyticky. Držíme si teda palce, aby sme to vyriešili čo najskôr.”

Lewis Hamilton pred sezónou vyhlásil, že Mercedes minimálne v úvode roka nebude bojovať o víťazstvá. Podľa Georgea Russella to platí po stránke čistej rýchlosti, no zároveň si uvedomuje, že k víťazstvám sa dá dostať aj inak, napríklad so šťastím.

“Bojovať o víťazstvá a vyhrať vlastnými silami sú dve rozdielne veci,” podotýka Russell. “Videli sme to vlani, Mercedes vyhral preteky štyrikrát aj napriek tomu, že sa v kvalifikácii umiestnil za Red Bullom a Maxom, a bol za ním ďaleko. V ten deň však všetko urobili správne a domov si odnášali víťazstvo.”

“Aj tak si myslím, že budeme účastníkmi toho boja. Nevidím dôvod, prečo by sme nemohli odraziť útoky rýchlejšieho auta, ak veci urobíme správne, stavíme na dobrú stratégiu a budeme mať dobrý štart,” uzavrel svoje zamyslenie nástupca Valtteriho Bottasa.

Súvisiace články