logo F1online.skF1online.sk

Kompletnú správu o udalostiach z Abú Zabí nepotrebujeme, myslí si Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2022

Už len pár hodín nás delí od chvíle, keď Medzinárodná automobilová federácia zverejní výsledky vyšetrovania udalostí z poslednej veľkej ceny sezóny 2022. Sme preto zvedaví, čo presne sa v nich dočítame, hoci niektorí piloti po nahliadnutí do správy veľmi nebažia. Podľa Maxa Verstappena, ktorý vlani profitoval z rozhodnutí Michaela Masiho, ju ani nepotrebujeme.

FIA pôvodne plánovala správu zverejniť už v piatok 18. marca, no napokon sa tento termín o jeden deň posunul. Tým pádom sa až v sobotu dozvieme, čo sa vlastne v Abú Zabí pokazilo a kde Michael Masi spravil chybu — ak nejakú spravil. Nič z toho však už výsledky minuloročného šampionátu nezmení, možno len vrhne iné svetlo na prvý titul Maxa Verstappena.

“Nemyslím si, že by sme potrebovali kompletnú správu,” uviedol na piatkovej tlačovke Max Verstappena. Podľa Holanďana by stačilo, keby sa tímy, FIA a F1 o všetkom porozprávali. “Samozrejme, každý rok je fajn prebrať, čo sa udialo v predchádzajúcej sezóne a čo sa dá zlepšiť.”

“To tímy aj robia, analyzujú všetko. Zistíme teda, či sa niektoré veci dajú napísať jednoduchšie, alebo tak, aby sa dali lepšie pochopiť, či sa dá upraviť formulácia. Ak sa to dá, poďme do toho. Uvidíme,” skonštatoval pilot Red Bullu.

FIA už v najnovšom vydaní športových pravidiel niektoré formulácie upresnila. Napríklad v stati, ktorá hovorila o tom, že riaditeľ pretekov by mal pred koncom fázy safety caru pustiť pomalšie monoposty dopredu, bolo nahradené anglické slovíčko “any” za “all”. Tým pádom je už dnes nad slnko jasnejšie, že bude musieť pustiť naozaj všetkých a nie len nejakú ich vlastnú podmnožinu.

Kým Max Verstappen nepovažuje za také dôležité, aby sme dostali správu z vyšetrovania, viacerí ďalší piloti ju vítajú. “Myslím si, že je naozaj dôležité, aby sme mali transparentnosť a aby sme ju mohli vidieť,” hovorí Charles Leclerc.

Sám ju však analyzovať nebude. “Nemyslím si, že by som si ju prečítal, pravdepodobne bude príliš dlhá. Avšak, je dôležité mať aspoň hlavné body a záver, aby sme sa na základe neho mohli posunúť a v budúcnosti sme podobné situácie zvládali lepšie.”

Carlos Sainz sa vo štvrtok nechal počuť, že rozhodnutie Michaela Masiho nepustiť všetky pomalšie autá ho stálo možno aj jeho prvé víťazstvo. “Ovplyvnilo ma to. Viete, že to bola veľmi nešťastná situácia, pravdepodobne som totiž bojoval o môj prvý triumf. Pred sebou som mal však dve autá, ktoré mi neumožnili sa do toho boja zapojiť.”

Aj z tohto dôvodu chce vedieť, na čo FIA prišla. “Som zvedavý, čo z nej vyplynie, čo sme sa ako šport naučili a aké zmeny budú prijaté, aby sa taká vec nezopakovala. Na druhej strane akonáhle vyjde, všetci si ju prečítajú a rozanalyzujú, bude načase sa pohnúť ďalej. Už máme marec 2022 a stále sa bavíme o decembri 2021.”

“Je to minulosť,” dodal na margo sklamania z toho, že nebojoval o víťazstvo. Rovnaký pohľad na neustále obzeranie sa do minulosti má aj Valtteri Bottas, podľa ktorého nemôžeme donekonečna riešiť jednu a tú istú vec. “Nastal čas pohnúť sa ďalej. Určite som však zvedavý na kompletnú správu a všetky detaily.”

“Ja s tým súhlasím na tisíc percent,” pritakáva aj Sergio Pérez. “Je dôležité sa z toho poučiť, ale rovnako dôležité je už ísť ďalej.”

Súvisiace články

Diskusia