logo F1online.sk

Brown o Norrisovi: Je to budúci majster sveta

Lando Norris a Zak Brown
© McLaren Media Centre
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 3. 2022

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown udelil veľkú pochvalu svojmu jazdcovi Landovi Norrisovi. Myslí si, že pri jeho činnosti na trati našiel paralely s prístupom sedemnásobného majstra sveta F1 Lewisa Hamiltona.

V prvých desiatich pretekoch poslednej sezóny Norris len raz skončil mimo TOP 5 a ako odmenu za svoje úsilie si v McLarene vyjazdil štyri pódiá. Okrem toho väčšinu roka pohodlne prekonával tímového kolegu Daniela Ricciarda, výnimkou je napríklad Austrálčanove víťazstvo v Monze, kde 22-ročný pilot skončil druhý.

Britský rodák si vďaka svojim výkonom vyslúžil novú dlhodobú zmluvu v McLarene a jeho tímový šéf v rozhovore pre Standardsport prezradil, že ak bude mať v najbližších rokoch vytvorené vhodné podmienky na to, aby sa mohol uchádzať o titul, bude pripravený.

Usmievavý jazdec sa podľa Browna podobá na Hamiltona v dvoch veciach – vyrovnanosť výkonov a zdanlivo pokojné správanie počas súbojov na trati. „Vždy som si myslel, že sa z neho stáva šampión. Je rýchlejší než ktokoľvek iný a málokedy robí chyby. Nerobí veľké omyly“.

Vezmite si Lewisa, je mimoriadne inteligentný. Pozrite sa, ako Lewis pretekal v Saudskej Arábii. To bola tak vysoko inteligentná jazda, tu ani netreba riešiť rýchlosť. S poškodeným autom sa vyhol trom alebo štyrom nehodám. Prejavila sa tu jeho skúsenosť, inteligencia a to, že sa pri pretekaní nenechal uniesť emóciami. Zdá sa, že pri jazdení má nejaký plán a poslanie. Lando robí to isté. Nikdy som nevidel, že by bol Lando pri pretekaní emocionálny,“ uviedol šéf McLarenu, pričom narážal na predposledné preteky minulého ročníka.

Brown už predtým Norrisa povzbudzoval, aby „vystrčil lakte“ a veril si viac pri predbiehaní, keď sa dostane do tesnej blízkosti súpera. Teší ho, že mladík si jeho slová zobral k srdcu „Ale robí to správnym spôsobom. Sú tam niektorí jazdci, ktorí majú tendenciu prekračovať limity, keď na to príliš tlačia a Landa ste naozaj nevideli robiť nič hlúpe.“

A aké sú vo všeobecnosti ciele McLarenu v novej sezóne? Pokúsiť sa znížiť stratu na najrýchlejšie vozidlo na štartovom rošte a zároveň si zabezpečiť nejaké víťazstvo v pretekoch. Pokiaľ ide o to, či to budú práve oni, kto naruší hegemóniu Mercedesu a Red Bullu, Brown si nie je po predsezónnych testoch tak istý. „Ferrari vyzeralo veľmi silno. Má k dispozícii všetky zdroje podobné tým z Red Bullu a Mercedesu, len v posledných rokoch boli stratení.“