logo F1online.skF1online.sk

Do našej debaty v kuchyni sme mali iba pracovný vzťah, hovorí Wolff o Hamiltonovi

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2022

Vzťah Tota Wolffa a Lewisa Hamiltona patrí k tým najidylickejším, aké Formula 1 v poslednom období poznala. Nebolo tomu tak však vždy. Boss Mercedesu si zaspomínal, že obdobie rivality medzi Hamiltonom a Nicom Rosbergom nebolo obdobím, kedy by ich vzťah práve prekvital. Všetko však zmenil jeden ich rozhovor v kuchyni.

Bolo to až na konci roku 2016, kedy sa z Wolffa a Hamiltona stali priatelia. Intenzívne boje o titul s Rosbergom v rokoch 2014 až 2016 priniesli zhoršenie vzťahov aj medzi Lewisom a jeho šéfom. Všetko napokon vyriešil dlhý rozhovor u Wolffovcov v kuchyni. „Neochotne sme sa stretli na vianočnom večierku u mňa doma v Oxfordshire v decembri toho roku,“ spomína Wolff na Vianoce 2016 pre britský list The Times, na ktorý odkazuje portál RacingNews365.com.

„Povedal som mu, že sa musíme rozhodnúť, či spolu chceme spolupracovať alebo nie. ‚Ty chceš vyhrať ako jazdec, ja ako tím. Niekedy naša odlišná agenda povedie ku konfliktu a my sa musíme rozhodnúť, či sa s danou situáciou dokážeme vyrovnať,‘“ spomína Wolff na svoje slová Hamiltonovi.

„Boli sme u mňa v kuchyni a mojej manželke Susie sa táto analógia príliš nepáčila. No aj keď ja a Susie spolu v niečom nesúhlasíme, ešte to neznamená rozvod.“

„Povedal som mu: ‚A s tebou je to rovnaké Lewis. Nechcem sa rozviesť. Si ten najlepší jazdec, chcem ťa v našom aute a my ti chceme poskytnúť najlepšie auto.‘ Takto nejako začala diskusia dvoch ľudí s opačným názorom a po asi štyroch alebo piatich hodinách v kuchyni sme boli na úplne inej úrovni. Z čisto obchodného vzťahu sa stal osobný,“ spomína Wolff.

„Je to môj priateľ. Neznamená to, že sa nehádame, ale Lewisov úspech je úspechom tímu a tímový úspech je úspechom Lewisovým,“ dodal šéf Mercedesu.

Preňho určite nebolo jednoduché ukočírovať veľkú rivalitu Hamiltona a Nica Rosberga. Z kamarátov z motokár sa stali veľkí rivali, ktorí vďaka dominantným autám mohli súperiť akurát medzi sebou. Dvakrát sa z titulu tešil Hamilton, raz Rosberg, ktorý to po svojom životnom úspechu zabalil a odišiel sa venovať rodine.

„Cítil som, že sa z nich stávajú oportunisti, ktorí kladú svoje vlastné ciele pred ciele tímu a nerešpektujú jeho tisíc zamestnancov. Musel som ukázať, že také správanie vo svojej organizácii nestrpím,“ hovorí Wolff.

„Po pretekoch som trval na tom, že obaja piloti prídu do miestnosti inžinierov a povedal im: ‚Pozrite sa na týchto ľudí a predstavte si ich všetkých doma s rodinami. Uvedomte si, ako kvôli vám vyzeráme.‘ Použil som tiež niekoľko ostrých slov, ktoré nebudem opakovať. Videl som, ako sa inžinieri aj jazdci pozerajú do zeme a povedal: ‚Keď sa nabudúce budete chcieť navzájom vytlačiť z trate, najprv si spomeňte na tieto tváre a dvakrát si to premyslite.‘“

„Povedal som im, že ak sa to stane ešte raz, nebudem váhať a budú bez auta. ‚Nepokúšajte ma. Nechcete vedieť, čoho som schopný,‘ povedal som im,“ spomína Wolff.

Súvisiace články

Diskusia