logo F1online.sk

Na víťazstvá momentálne nemáme, lamentuje Lewis Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 3. 2022

Lewis Hamilton sa v tejto sezóne chce pokúsiť získať svoj ôsmy majstrovský titul, no nebude to mať jednoduché. Najviac sa obáva úvodnej fázy ročníka, počas ktorej vraj takmer určite nebude mať monopost na to, aby začal zbierať víťazstvá.

Čo sa deje s Mercedesom? To je otázka, ktorú si kladie celý padok. Jedna časť sa prikláňa k tomu, že Brackley len naskočilo na tradičnú vlnu predsezónnych vyjadrení, ktorých cieľom je len zmiasť verejnosť a maskovať rýchlosť svojho auta.

Niečo také môžeme sledovať už od začiatku hybridnej éry. Mercedes sa na testoch tvári, že je na tom veľmi zle, no po štarte sezóny sa stane zázrak a auto začne odrazu vyhrávať a vyhrávať. Tentoraz je to však iné, argumentuje druhá časť odborníkov a súperov poukazujúc na problémy s balansom či poskakovaním nového W13.

Podľa Lewisa Hamiltona sú tieto trampoty s monopostom reálne a Mercedes o týždeň nezíska ani pole position, ani víťazstvo. “Momentálne nie. Som si istý, že každý si to vie zrátať; nie sme najrýchlejší. Ferrari vyzerá byť najrýchlejšie. Potom Red Bull, my — alebo možno McLaren.”

Inžinieri strieborných šípov sa v Bahrajne len márne snažia usmerniť neposlušné auto. Určite si však spomeniete, že veľmi podobné problémy mali aj pred dvanástimi mesiacmi, a že po štarte sezóny sa im väčšinu z nich podarilo odstrániť. Red Bull mal na úvodných veľkých cenách len drobnú výhodu.

Podľa sedemnásobného majstra sveta je teraz situácia iná. Vraj už je zjavné, že len zmenami v nastaveniach monopostu sa z Mercedesu W13 nestane víťazné auto. “Veľa vecí sa zmenilo. Nie sme na tom tak dobre. Nemyslím si, že by sa nám to podarilo dať dokopy tak ako vlani, keď sme v piatok mali náročný tréning a potom v pretekoch sa to otočilo. Teraz čelíme oveľa väčším výzvam, nie sú to veci, ktoré by ste zvrátili v priebehu jedného týždňa. Myslím, že to bude trvať o trochu dlhšie. Dopočul som sa, že ešte musíme nájsť veľmi veľa výkonu.”

Hamilton i napriek tomu neprepadáva skepse. “Ešte je veľmi skoro na takéto myšlienky, no momentálne si nemyslím, že budeme bojovať o víťazstvá. V aute však je potenciál, aby sme sa tam dostali. Musíme ho len vydolovať a odstrániť niekoľko problémov. Pracujeme na tom.”

Viacero osobností z padoku upozorňovalo, že výkonnostný rebríček sa po štarte sezóny môže veľmi rýchlo zmeniť. Rozhodovať bude rýchlosť vývoja. Keďže technika je nová, bude sa dať nájsť veľa času k dobru. Ak teda Ferrari skutočne ovládne štart roka, z pohľadu šampionátu to ešte nič nemusí znamenať. Koniec-koncov spomeňme si na príbeh zo sezóny 2018…

“Doma v továrni všetci odvádzajú úžasnú robotu, pracujú čo najtvrdšie, no musíme prekonať nejaké prekážky. Samozrejme, budúci týždeň lepšie uvidíme našu rýchlosť, no myslím si, že ľudia budú možno prekvapení. Minimálne tí ľudia, ktorí tvrdia, že zhadzujeme náš výkon. Tento rok je to iné,” odkázal.

Súvisiace články