logo F1online.sk

Szafnauer o odchode z Aston Martinu: Bolo to lepšie pre všetkých

Otmar Szafnauer, Christian Horner, Andreas Seidl
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2022

Jeden zo symbolov tímov Force India a Racing Point. Otmar Szafnauer bol ako šéf týchto stajní zodpovedný za ich efektívne fungujúce procesy. S príchodom nových investorov sa však jeho väzby so stajňou zo Silverstone začali trhať. Po rýchlom zvrate udalostí je Otmar dnes šéfom stajne Alpine a svoj odchod z Aston Martinu odôvodnil jednoduchým „bolo to tak pre všetkých lepšie“.

Už v novembri sa objavili špekulácie o Szafnauerovom odchode z Aston Martinu, ktoré rumunský rodák vehementne poprel. „Nemám v úmysle odísť, mám tu uzavretú dlhodobú zmluvu,“ komentoval Szafnauer špekulácie vlani v novembri. Neprešli však ani dva mesiace a Aston Martin oficiálne oznámil jeho koniec. Po pár týždňoch prišiel očakávaný podpis zmluvy s tímom Alpine.

„V tom čase som nemal v úmysle odísť,“ vysvetlil Szafnauer, ktorého cituje Autosport. „Postupom času sa však situácia v Aston Martine zmenila. Hovoril som si, že pre všetkých bude lepšie, ak sa poobzerám inde.“

Tento muž hral kľúčovú úlohu v premene Force Indie na jeden z najefektívnejšie pracujúcich tímov vo Formule 1. Z minima prostriedkov dokázal vyťažiť neuveriteľné časy na kolo. S nástupom Aston Martinu, zvýšením financovania a drobnou zmenou pravidiel pred rokom 2021, sa však stajňa poradím prepadla. Hovorilo sa o zlej nálade v Silverstone, ktorá napokon vyvrcholila personálnymi zmenami.

Tie Otmara napokon zaviali do tímu Alpine, kde nahradil Marcina Budkowského. Zatiaľ sa mu v novom prostredí pozdáva. „Naozaj si to užívam. Strávil som niekoľko dní v továrni, snažil sa prejsť okolo a spoznať čo najviac ľudí,“ hovorí Szafnauer.

„Bol som príjemne prekvapený, keď som videl množstvo známych tvárí, ktoré poznám z minulosti, či už z Hondy, BAR-u, ale aj Force Indie. Viem, akí ľudia v tomto tíme pracujú.“

„Je tu veľký potenciál a podobne zmýšľajúci ľudia, ktorí sa snažia ťahať za jeden koniec povrazu a chcú si počínať dobre. Majú skvelú históriu a už dokázali vyhrať. Majú tiež dobrú infraštruktúru a naozaj sa teším na spoluprácu s nimi,“ uzavrel Szafnauer.

Súvisiace články