logo F1online.skF1online.sk

Zbieral som aj víťazstvá, vtom mi to Günther pokazil, smeje sa Magnussen

Kevin Magnussen
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala11. 3. 2022

Už nikdy sa nevrátim do tímu, ktorý nebude mať šancu na víťazstvo. Nikdy. Takéto vyjadrenia pustil do sveta len pár týždňov dozadu Kevin Magnussen a, hľa, dnes je späť presne v jednom takom tíme. Dán si vraj po ponuke Günthera Steinera vrátiť sa do Formuly 1 uvedomil, ako veľmi mu chýbala. Šéf Haasu mu tým prekazil výsledkovú idylku.

O jeho návrat sa do veľkej miery postaral Haas vo chvíli, keď sa rozhodol rozviazať zmluvu s Uralkali a zamávať na rozlúčku Nikitovi Mazepinovi. A hoci sa spomínali viacerí potenciálni náhradníci, podľa Günthera Steinera napokon zavolali len jednému: Kevinovi Magnussenovi.

Prvý náznak, že by sa Haas mohol s Mazepinom rozlúčiť, prišiel už dávnejšie. “Günther mi zavolal asi týždeň dozadu. Vtedy som to mal namierené do USA trochu dovolenkovať pred Sebringom,” opisuje svoje predsezónne plány Kevin Magnussen. “Rozhodol som sa tam ísť, pretože som si hovoril, že však uvidíme, či sa to stane. Potom som prišiel do Miami a Günther mi zavolal, tak som na to pristal a pricestoval späť sem.”

Dánsky pretekár mal túto sezónu stráviť v americkej sérii IMSA a pustiť sa mal aj do WEC. Upísal sa totiž programu Peugeotu. Ako to, že ho tak rýchlo pustili? Magnussen vysvetlil, že v zmluve nemal špeciálnu klauzulu, ktorá by mu dovolila odísť, pokiaľ by dostal ponuku z F1.

Táto ponuka však bola taká lákavá, že stála aj za to rozviazanie spolupráce s Peugeotom. “Keď mi Günther zavolal, okamžite som prikývol. Potom som sa sám seba spytoval — mal som ísť do toho? Bolo to múdre? Ale veľmi rýchlo som si uvedomil, že musím to spraviť, som z toho príliš nadšený.”

Magnussen verí, že nová éra predstavuje aj nové príležitosti. “Máme tu úplne nové autá, všetci začínajú od nuly, to bolo kľúčové pri mojom rozhodnutí vrátiť sa. Podľa mňa je to vzrušujúce, je tu neznámy prvok, môžeme sa dočkať prekvapení. Chcem tu byť pre prípad, že to bude zábava!”

Pilot Haasu sa do svojho takmer domáceho tímu vrátil po ročnej prestávke, ktorú však nemusel absolvovať, pokiaľ by nechcel. Po rozchode s Haasom vraj dostal ponuky aj od konkurencie, no nemal motiváciu ďalej sa naháňať na chvoste štartového poľa.

“Robil som to dva roky, predtým som bol vždy v strede poľa, to bola ozajstná zábava. Tie dva roky však boli ťažké, stratil som motiváciu a potom som odišiel. Pretekal som inde, získaval pódiá, pole positions, víťazstvá, bola to zábava a bavilo ma to. Ale potom mi zavolal Günther a všetko to pokazil!” smeje sa.

“Ale nie, vo svojom vnútri som cítil, že chcem ísť do toho. Cítil som to. Nevedel som, že mi Formula 1 tak veľmi chýbala, ale keď som dostal ponuku, povedal som si — áno!” vyznal sa Kevin Magnussen.

Súvisiace články

Diskusia