logo F1online.sk

Russell o bočniciach: Nejde o to, ako vyzerajú, ale či budú rýchle

George Russell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2022

Slovom dňa sa na predsezónnych testoch v Bahrajne určite stali bočnice. Hovoria o nich všetci a tejto téme sa nevyhol ani jeden z pilotov, ktorý s nimi bude tento rok jazdiť. George Russell však neprepadáva ošiaľu a zdôrazňuje, že si najskôr treba počkať na to, koľko výkonu pomôžu jeho stajni získať.

Mercedes vychádza z údajov zo svojho veterného tunela, CFD aj simulátora a vyšlo mu, že toto je najperspektívnejšia cesta aj s ohľadom na sezónny vývoj. Vznikol z toho prekvapujúci koncept. “Áno, vyzerá to zaujímavo,” prikývol George Russell vo štvrtok. “Ale nejde tu o to, ako to vyzerá, ale aké to bude rýchle. Ďalej sa nad tým nezamýšľam.”

To je, prirodzene, úlohou inžinierov, ktorí už v týchto chvíľach skúmajú zozbierané dáta a porovnávajú ich s tým, čo im ukázali predpovedné modely a najrôznejšie simulácie. “V tejto fáze sa všetky tímy snažia auto vybaviť čo najväčším množstvom prítlaku a zlepšiť ho. Vývojová krivka je u všetkých stajní dosť strmá a myslím si, že v priebehu sezóny uvidíme nekončiacu sa evolúciu.”

“Pravidlá vchádzajú do platnosti len teraz a ak sa v padoku pozrieme na Red Bull, Ferrari, dokonca aj Williams, tak medzi tímami zbadáme dramatické rozdiely. To rád vidím, o tomto je Formula 1. Dnes ráno to pritiahlo mnohé pohľady. Ja som hrdý, že som súčasťou tímu, ktorý tlačí na inovácie a pracuje naozaj tvrdo. Je neskutočné vidieť niečo také uchvacujúce. Ale ako som povedal, nezáleží na tom, ako to vyzerá. Potrebujeme vedieť, či je to rýchle aj na trati,” pripomína Russell.

Mercedes si držal všetky karty pri tele, až do poslednej chvíle sme netušili, čo má ešte v rukáve. To však neplatí pre pilotov. Nová posila strieborných šípov prezradila, že inžinieri všetko preberajú aj s jazdcami.

“Neustále nás držia v obraze a my, jazdci, sme zvedaví, čo sa chystá a aký výkonnostný posun to prinesie,” nadviazal rodák z King’s Lynn, ktorý priznal, že na vizuálnych detailoch mu veľmi nezáleží. “Keď sedíte v aute, nevidíte nič okolo vás, neriešite to. Rovnaké je to na simulátore, keď si tie veci skúšate. Sú to len čísla nahodené do počítača.”

“Teraz si musíme potvrdiť, že to funguje podľa očakávaní. Povedal by som však, že zatiaľ je najdôležitejšie vyriešiť poskakovanie, nie tento nový balík. Myslím si, že ak to tímy vyriešia, tak nájdu najviac výkonu,” doplnil.