logo F1online.sk

Hamilton o Red Bulle: Myslel som si, že majú lepší balík…

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 7. 2020

Lewisovi Hamiltonovi sekundoval v kvalifikácii Valtteri Bottas. Red Bull nemal na boj o pole position absolútne žiaden nárok. Najlepší červený býk Max Verstappen zaostal o 1,4 sekundy, nad čím Lewis Hamilton len neveriacky krútil hlavou. Vraj od Red Bullu čakal viac.

Na Hungaroringu síce panujú iné podmienky ako minulý rok, ale za zmienku stojí fakt, že kým Max Verstappen vlani získal pole position s časom 1:14,572, tento rok obsadil len siedme miesto. Medziročná strata dosiahla takmer tri desatiny sekundy.

“Neviem, čo to zapríčinilo, ale toto je veľká diera,” povedal začudovaný Lewis Hamilton po pohľade na výsledkovú listinu. “Rozhodne som nečakal, že budú toľko strácať. Minulý rok sme tu totižto videli ich rýchlosť. Toto nie je výkonnostne orientovaný okruh, je to viac u aute, mechanickom gripe a aerodynamickom balíku.”

Britský pretekár nevychádzal z údivu. “Myslel som si, že majú lepší balík než to, čo dnes ukázali výsledky. Neviem, či zajazdili dobré kolá alebo nie, no v každom prípade je to veľká, veľká diera.”

Kým Verstappen s Albonom bojovali so svojimi autami, Lewis Hamilton sa mohol plne koncentrovať na dokonalý prejazd každej zákruty bez toho, aby musel príliš korigovať svoje auto. Martin Brundle to po kvalifikácii zhodnotil slovami, že Mercedes pôsobí, akoby jazdil po koľajniciach.

“Efektivita áut v pomalých a stredne rýchlych zákrutách je určite vyššia ako vlani. Ale hlavne v tých rýchlych môžete ísť takmer na plný plyn, zatiaľ čo kedysi bolo treba zvoľniť,” komentuje prejazd jedenástou zákrutou Hamilton. “Koniec-koncov, je to evolúcia minuloročného auta, takže je to bezpochyby lepšie auto v porovnaní s vlaňajším,” skonštatoval britský pretekár, akoby to bola samozrejmosť.

Podľa všetkého ale pre Mercedes skutočne je. “V priebehu sezóny úzko spolupracujeme s Valtterim, aby sme vypichli problémy a obmedzenia, ktoré naše auto má. Úzko spolupracujeme aj s inžiniermi a konštruktérmi, aby sme auto posunuli ďalej. V továrni prebieha pomerne veľa stretnutí. Spoločne sa staráme o to, aby sme sa pozreli na všetko.”

“Medzi inžiniermi ani medzi nami sa nevyskytuje žiadna arogancia či ignorancia. Je to len transparentná diskusia. Neustále jeden druhého inšpirujeme. Chlapci doma v továrni sú potom hladní, chcú pokračovať v dvíhaní latky. Je ohromné sledovať to rok čo rok.”

Lewis Hamilton v Maďarsku zveľadil svoj rekord, keď získal už 90. pole position v kariére. Zajtra môže navyše vyrovnať rekord Michaela Schumachera v počte víťazstiev na jednej veľkej cene. Brit by bol víťazom v Maďarsku už ôsmykrát v kariére.

“Keď som sa vracal do boxovej uličky a zbadal som tú deväťdesiatku… úplne som zabudol, že som ich mal 89,” usmieval sa Hamilton. “Už odkedy som vstúpil do Formuly 1, žijem svoj sen. Nezdá sa to byť skutočné. Musím si každý jeden víkend pripomínať, že musím podávať dobré výkony. Nemôžem sa tu len ukázať.”

Súvisiace články