logo F1online.sk

Brown: Red Bull zruinoval niekoľko jazdcov

Pato O’Ward
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2022

Šéf McLarenu Zak Brown je nesmierne hrdý na svoje „želiezko v ohni“, 22-ročného pilota IndyCar Pata O’Warda. Americko-mexický pretekár je teraz lídrom celku z Wokingu v americkom šampionáte. Na úvodných pretekoch sezóny síce veľké body nezískal, no predviedol sa parádnym a agresívnym štartom. Pato bol krátko členom akadémie Red Bullu a práve do tohto tímu si Brown v súvislosti o O’Wardom trochu rýpol.

Rodák z Monterrey mal krátku, ale zato intenzívnu skúsenosť s Helmutom Markom a jeho metódami. Rakúskemu veteránovi stačili tri preteky a vedel, že O’Ward nie je pre Red Bull to pravé orechové.

„Myslím, že Red Bull mu dal iba tak tri preteky (vo Formule 2 a Super Formule, pozn. red.), ale pri pohľade na ich históriu so všetkými okrem Maxa Verstappena vidíme, že pustili z rúk niekoľko skvelých jazdcov,“ povedal Zak Brown pre portál The Race.

„Podľa mňa zruinovali niekoľko pilotov, ktorí na to mali, no nedostali dostatočnú príležitosť. Na druhej strane, Red Bull vlani získal titul a my nie. Nemôžem teda povedať, že nevedia, čo robia.“

„Sú však trochu brutálni. Carlos Sainz je skvelý príklad. Daniel Ricciardo dokázal, aký je dobrý, no rozhodol sa odísť. Sebastian Vettel odišiel. Príbeh Maxa Verstappena je skvelý a jeho sa im skutočne podarilo nájsť. Tiež sú tu Albon a Gasly, pričom Gasly vyzerá ako skvelý jazdec. Cez ich ruky prešla hromada pilotov,“ hovorí Brown.

Jedným z nich je aj Pato O’Ward, ktorý patrí k Brownovým obľúbencom. Americko-mexický pretekár je v súčasnosti členom kádra McLarenu a s Formulou 1 koketuje. Nemá však miesto ani financovanie. Brown je však rád, že ho získal a chystá preňho rozsiahly testovací program. A čo viac, už naňho môže použiť minuloročný monopost MCL35M, keďže došlo k zásadnej zmene pravidiel.

„Po prvýkrát máte vo Formule 1 možnosť testovať s minuloročným autom. Chceme preto taký testovací program pre mladých pilotov, na aký sme boli zvyknutí z minulosti. Pato je súčasťou rodiny, takže je prirodzenou voľbou,“ hovorí Brown.

„V súčasnosti nemáme voľné žiadne sedačky. Lando má dlhodobý kontrakt, Daniel má pred sebou ešte pár rokov.“

„Myslím si, že dáva zmysel dopriať Patovi nejaký čas v sedle, pretože nikdy neviete, čo sa stane. Jazdec sa môže zraniť alebo dostať COVID, môžu sa stať zvláštne veci,“ dodal Brown.