logo F1online.sk

Steiner: Ak Mazepin nebude môcť pretekať, uprednostníme Fittipaldiho

Pietro Fittipaldi
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala26. 2. 2022

Aj budúcnosť Nikitu Mazepina je otázna. Po rozpútaní vojny na Ukrajine americký Haas postupne dáva ruky preč od všetkého ruského, a je možné, že sa takto rozlúči aj so svojím pilotom. Podľa šéfa tímu Günthera Steinera už majú pripravený plán B.

Haas sa v piatok začal lúčiť so svojím najväčším sponzorom Uralkali. Z monopostu zmizla ruská trikolóra, zo sociálnych sietí a oficiálneho webu stajne aj všetky logá Uralkali. Všetko nasvedčuje tomu, že budúci týždeň — po doriešení všetkých právnych záležitostí — dôjde k oficiálnemu rozviazaniu spolupráce.

Tieto udalosti zasiahnu aj Nikitu Mazepina, ktorý je v Haase prakticky len vďaka peniazom svojho otca. “Ak by z takého či onakého dôvodu Nikita nemohol pretekať, najskôr to ponúkneme Pietrovi,” prezradil Günther Steiner v rozhovore pre SCB na YouTube. “On je s nami už niekoľko rokov. Potom uvidíme, čo by sme podnikli ďalej.”

Pietro Fittipaldi už ako testovací jazdec stihol odjazdiť dostatok kilometrov, ba dokonca aj dve veľké ceny. Na konci sezóny 2020 totiž zaskakoval za Romaina Grosjeana, ktorý utrpel popáleniny po nehode v Bahrajne.

“Pietro by v tejto sezóne aj tak bol s nami,” pokračoval 56-ročný Talian. “Posledné roky sme potrebovali rezervného jazdca, keď sa tu objavoval covid. Vždy je s nami, pozná tím, pozná auto. Nemáme nikoho lepšieho, kto by dokázal naskočiť do auta z jedného dňa na druhý.”