logo F1online.skF1online.sk

Norris krotí očakávania: Je priskoro hovoriť o víťazstvách

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 2. 2022

Prvý deň testov patril Landovi Norrisovi, ktorého najrýchlejší čas na mäkšej zmesi C4 bol o takmer šesť desatín rýchlejší než najlepšie kolo Charlesa Leclerca na o niečo tvrdších pneumatikách C3. Norris však krotí prehnaný optimizmus, ktorý by mohol vládnuť u fanúšikov McLarenu.

Preceňovať víťazstvo v prvom testovacom dni po veľkej zmene pravidiel by mohlo byť veľmi zradné. Zvlášť v prípade, keď Landovi oproti obom pilotom Ferrari pomohla aj mäkšia zmes pneumatík.

„Každý si teraz bude myslieť, že ideme vyhrať preteky… Ale nie je šanca, aby sme toto teraz povedali,“ krotil Lando Norris prehnanú eufóriu, no dal najavo svoje pozitívne dojmy z MCL36. „Auto je dobré. Aj v priebehu dňa sme urobili dobré vylepšenia. Je to však len prvý deň sezóny. Aj keby sme boli teraz úplne úžasní, všetko sa môže do úvodných pretekov ešte zmeniť v priebehu jednej sekundy.“

V prvej sezóne po zmene pravidiel môžeme podľa britského jazdca očakávať aj intenzívny vývoj jednotlivých monopostov, ktoré by sa oproti aktuálnej podobe mohli ešte výrazne zmeniť. „Prvá polovica sezóny prinesie ohromný vývoj. Verím, že naše auto je rýchle. Niektoré veci nie sú úplne dobré, na tých musíme zapracovať. Avšak pri novom monoposte, ktorý som riadil prvýkrát, s toľkými novými vecami, to bol celkom solídny štart.“

Lando Norris absolvoval celý testovací deň a odjazdil 103 kôl. O ďalšie ho obrali menšie technické problémy, počas popoludňajšej časti zastavil ešte v boxovej uličke. Príčinou bola pohonná jednotka, ktorá sa prepla do ochranného režimu a bolo potrebné reštartovať ju v garáži.

Nové autá sú podľa Norrisa na pocit pomalšie. „Váha prináša výrazný rozdiel z pohľadu toho, ako auto reaguje. Je oveľa ťažšie než v minulej sezóne. Aj na pocit je jednoducho dosť pomalé,“ skonštatoval pilot McLarenu, ktorý vyššej hmotnosti monopostu prispôsobuje jazdecký štýl.

 „Cítil som sa, akoby som mal natankované na celé preteky oproti kvalifikačnému kolu z minulej sezóny. Prejavovalo sa to pri brzdení a určitých oblastiach. Výkon zatiaľ nie je taký, aký býval. Nebude však trvať dlho, kým si na to zvykneme a príde nám to opäť normálne. Aj v prípade, ak by auto zostalo rovnaké, skúšal by som odlišné jazdecké štýly. Pri tomto monoposte sa musím adaptovať trochu odlišne a prikloniť sa viac k jednému konkrétnemu jazdeckému prístupu,“ doplnil Lando Norris.  

Súvisiace články

Diskusia