logo F1online.sk

Leclerc na časy nehľadí: Každý tu skrýva svoju formu

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2022

Charles Leclerc a Carlos Sainz zaznamenali slušný štart do predsezónneho obdobia. V Barcelone boli najaktívnejším tímom a okrem spoľahlivosti im nechýbala ani rýchlosť. Vo Ferrari z toho istotne nesmútia, ale ani sa prehnane neradujú, dobre totiž vedia, že tieto časy vôbec nič neznamenajú.

Súperi majú Scuderiu v hľadáčiku. Vďaka tomu, že v minulej sezóne nezasiahla do boja o majstrovský titul, sa mohla venovať čisto len vývoju tohtoročného monopostu. Ak nasadili inžinieri z Maranella rovnaké tempo ako tí z Mercedesu či Red Bullu, mali by mať výhodu. Majú ju? V stredu sa viacerí odborníci v padoku vyjadrovali veľmi pochvalne na margo Ferrari F1-75…

Charles Leclerc si však uvedomuje, že takáto chvála je zatiaľ málo platná a postavenie vo výsledkovej listine ešte menej. “V našom aute sme dnes na to mohli prvýkrát poriadne zatlačiť. Cítil som sa naozaj dobre, keď som sedel za volantom.”

“Dokončili sme všetky testy, ktoré sme chceli, a hladko sme sa prehrýzli cez celý náš program, čo je pri novom aute dobré. Teším sa, keď sa zajtra opäť vrátim na trať,” pokračoval Monačan, ktorého vo štvrtok čakajú popoludňajšie jazdy.

“Prvotné pocity nie sú zlé, ale nemali by sme sa nechať uniesť dnešnými výsledkami. Ešte stále je skoro a každý tu skrýva svoju skutočnú formu,” hlási Leclerc. “Zatiaľ nie je možné utvoriť si jasný obraz, musíme zostať koncentrovaní a pokračovať v tvrdej práci. Odjazdili sme veľa kôl, viac než ktorýkoľvek iný tím, a to je pozitívum, na ktorom môžeme stavať.”

Carlos Sainz si sadol do Ferrari popoludní. Podarilo sa mu zajazdiť 73 kôl a počas jázd preveril prostredné tri pneumatikové zmesi z ponuky Pirelli. Stopky sa pri jeho najrýchlejšom kole zastavili na hodnote 1:20,416.

“Dnes som prvýkrát sedel v aute s poriadnym jazdným plánom, doteraz sme sa venovali prakticky len zábehom. Konečne sme na to mohli začať trochu tlačiť a učiť sa o týchto nových autách,” nadviazal na svojho kolegu Sainz. “V tejto fáze nie sú dôležité časy, ale je veľmi pozitívne odjazdiť toľko kôl a nadobudnúť reálne pocity za volantom.”

Určite už zbadal, že nesedí v minuloročnom aute. “Stále nás čaká veľa práce, ale už dnes som začal cítiť tie rozdiely oproti minulému roku. Nemám však pocit, že by som si na to musel zvykať príliš dlho. Nájsť posledné desatinky bude určite náročné, ale to je tá zaujímavá časť! V každom prípade to nebude naším cieľom tu v Barcelone, pred prvými pretekmi nás ešte čaká viac testovania. Bol to dobrý prvý deň a teším sa na zajtra.”