logo F1online.sk

Hamilton: Dúfam, že FIA zverejní správu z vyšetrovania incidentu v Abú Zabí

Lewis Hamilton
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 2. 2022

Lewis Hamilton verí, že FIA už čoskoro zverejní správu o vyšetrovaní udalostí z Veľkej ceny Abú Zabí, aby fanúšikovia Formuly 1 mali možnosť pochopiť, čo presne sa stalo. Vedenie FIA už v januári zahájilo podrobnú analýzu týkajúcu sa zaobchádzania so safety carom v závere sezóny 2021, ktoré mohlo mať vplyv na výsledok šampionátu.

Prednedávnom sme informovali, že presne na Valentína sa uskutočnilo stretnutie Komisie F1, kde bola na pretrase práve táto téma. Závery však doteraz stopercentne nepoznáme. Tento krok prišiel po tom, ako sa vtedajší riaditeľ pretekov F1 Michael Masi rozhodol selektívne interpretovať pravidlá, aby sa preteky reštartovali na priamy rozstrel v poslednom kole. Max Verstappen tak dostal možnosť využiť čerstvo vymenené pneumatiky a poľahky predbehnúť Hamiltona, čím získal premiérový titul majstra sveta.

Medzitým sa už však odohralo množstvo zmien. Tou najväčšou je odvolanie Masiho, pričom jeho funkciu si nateraz podelia Niels Wittich a Eduardo Freitas. Podporovať ich bude nová virtuálna kontrola pretekov, ktorá by im mala poskytnúť dodatočnú pomoc, keď budú autá na trati. Hoci zmeny mnohí privítali, stále sa žiada dodať viac odpovedí na to, čo sa udialo v Abú Zabí. Kľúčom k zvýšeniu transparentnosti je zverejnenie spomínanej správy, ktorá by mala ponúknuť niekoľko dôležitých odpovedí o kritických rozhodnutiach, vplývajúcich na koniec posledného ročníka.

Zvedaví však nie sú len fanúšikovia, ale aj samotný sedemnásobný šampión Lewis Hamilton. Ten dokonca priznal, že kvôli udalostiam v Abú Zabí stratil dôveru vo FIA. Z toho dôvodu si chce správu čo najskôr prečítať, pričom dúfa, že bude dostupná pre všetkých. „Nevidel som ju, nemyslel som si, že už vyšla. Ale teším sa na výsledky tejto správy. Dúfam, že ju uvidí každý a že možno bude mať o všetkom lepší prehľad. Podľa mňa v konečnom dôsledku, ako vlastne pri všetkom, ide o to, aby sme pochopili, kde sme sa to ocitli, aby sme sa mohli pohnúť dopredu, a to v pozitívnom zmysle slova.“

Hoci sa objavili náznaky, že FIA plánuje správu utajiť, podľa informácií Autosportu ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie o tom, čo sa stane. V kuloároch sa povráva, že stanovisko zverejnia po schválení Svetovou motoristickou radou FIA na jej najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v predvečer otvorenia novej sezóny F1 v Bahrajne – 19. marca.