logo F1online.sk

Rossi z Alpinu: V novej sezóne chceme byť aspoň v prvej päťke

Laurent Rossi
© Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 2. 2022

Alpine v pondelok okrem nového monopostu predstavil aj ciele na najbližšiu sezónu. V minulom ročníku obsadili v Pohári konštruktérov piate miesto a výkonný riaditeľ Laurent Rossi jasne uviedol, že udržanie sa v prvej päťke je minimálnym cieľom aj pre rok 2022.

Najvýraznejším úspechom Alpinu v jeho prvej sezóne bolo prelomové víťazstvo Estebana Ocona na Hungaroringu. Významné bolo aj pódium jeho tímového kolegu a zároveň dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa v Katare. Laurent Rossi preto včera pri predstavení nového monopostu neskrýval spokojnosť s výsledkami svojho tímu z minulého ročníka, pričom dúfa, že na tom môžu stavať aj v budúcnosti.

„Cieľom bolo vybudovať základy pre tento rok s novými technickými pravidlami, a to sa nám podarilo. Učili sme sa počas celého roka; dozvedeli sme sa, čo fungovalo dobre a čo nie, čo sme potrebovali skonsolidovať, čo zlepšiť, posilniť – dokonca sme sa naučili, ako opäť vyhrávať! Keď sme to všetko dali dokopy, podarilo sa nám získať body v 20 pretekoch z 22, čo je naozaj pozoruhodné, a podarilo sa nám udržať piate miesto, čo bol cieľ, takže to bola splnená misia,“ vysvetlil Laurent Rossi.

Netreba zabudnúť ani na množstvo personálnych zmien, ktoré Alpine počas prestávky urobil. Okrem toho, že od nich odišiel Alain Prost, zastávajúci funkciu konzultanta, najnovšie oznámili Otmara Szafnauera ako nového šéfa tímu a Bruna Famina ako šéfa divízie motorov. Ich úlohou bude pokračovať v dlhodobom pláne, podľa ktorého by mali končiť do roku 2024 na pódiu čoraz častejšie, a to na tej najvyššej priečke. Každý rok to má byť o niečo lepšie, pričom ide o projekt na 100 pretekov, čiže na štyri roky, ako sa už dávnejšie nechal počuť Rossi.

„Musíme sa stále učiť, musíme stále zlepšovať svoju výkonnosť. Cesta späť na vrchol, cesta cez sto pretekov si vyžaduje, aby sme na tejto ceste krok po kroku napredovali. Zo športového hľadiska to znamená, že sa musíme zamerať minimálne na piate miesto. Doteraz sme dosiahli naše vývojové ciele v našich továrňach, ale musíme byť realistickí,“ potvrdil výkonný riaditeľ Alpinu.

Zároveň varuje, že v roku 2022 prichádzajú veľké zmeny z hľadiska aerodynamiky monopostov, väčšie pneumatiky a množstvo iných technických noviniek. „Nové technické pravidlá zmenia celú situáciu, ak sa to tak dá povedať. Je to vzrušujúce, je to šanca, je to príležitosť, ale až keď raz všetci vybehneme na trať, budeme vedieť, ako na tom sme. Dovtedy sa snažíme vydať zo seba to najlepšie. Najdôležitejší je opäť pokrok, pokrok, pokrok. Bez ohľadu na to, kde sezónu začneme, najdôležitejšie je, kde budeme na jej konci a aký pokrok urobíme smerom k vrcholu, k najvyšším priečkam – momentum je kľúčové.“

Súvisiace články