logo F1online.sk

Alonso: Dúfam, že Masiho nevyhodili kvôli udalostiam z Abú Zabí

Fernando Alonso
© Alpine
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková22. 2. 2022

Pilot Alpinu Fernando Alonso verí, že kontroverzné udalosti z minuloročného finále sezóny F1 neboli rozhodujúcim faktorom pri výmene riaditeľa pretekov Michaela Masiho. Jeho postup pri reštarte safety caru je doteraz najhorúcejšou témou diskusií a zmení sa to asi až odštartovaním novej sezóny.

FIA problémový incident preskúmala, čo nakoniec viedlo k tomu, že Masi skončil vo svojej funkcii. F1 bude mať teraz dvoch rotujúcich riaditeľov pretekov Eduarda Freitasa a Nielsa Witticha, ktorí sa budú môcť spoliehať aj na pomoc z virtuálnej kontrolnej miestnosti.

Zaujímavé je, že práve Alonso bol jedným z najhlasnejších kritikov toho, ako sa v roku 2021 riadili veľké ceny. Najväčšie výčitky síce smeroval ku komisárom, v jednom momente však dokonca označil Masiho za „príliš mäkkého“ a vyjadril ľútosť nad jeho nedostatkom autority.

Na predstavení nového monopostu Fernando Alonso odpovedal aj na otázky ohľadom zmien riadenia pretekov, vrátane systému podobnému VAR vo futbale. Priaznivo sa v tejto súvislosti vyjadril k prezidentovi FIA Sulajemovi, ktorý v decembri v tomto kresle vystriedal Jeana Todta. „Ako som už niekoľkokrát povedal, páči sa mi Mohamed, páči sa mi jeho prístup. Takže ak si myslí, že sme potrebovali nejaké nové nápady, je to pre dobro všetkých, takže som s tým spokojný.“

„Na celú tému Abú Zabí mám možno iný názor, nemyslím si, že tam bolo niečo zlé. Nemyslím si, že štruktúru riadenia pretekov zmenili kvôli Abú Zabí, respektíve dúfam, že nie,“ obhajuje Španiel už bývalého riaditeľa pretekov. Z pochopiteľných dôvodov tento krok najviac uvítal Mercedes na čele s Lewisom Hamiltonom.

Proti avizovaným zmenám nie je ani druhý jazdec Alpinu Esteban Ocon. „Ak sa pravidlá budú dodržiavať celý čas a budú konzistentnejšie, som veľmi spokojný.“ Celkovo medzi pretekármi zatiaľ prevládajú pozitívne reakcie na tieto novinky a sami sme zvedaví, ako budú napokon fungovať v praxi.

Súvisiace články