logo F1online.skF1online.sk

Bottas: Lewisa v rovnakom aute neporazí nikto

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2022

Valtteri Bottas ukončil svoje účinkovanie v Mercedese a pobral sa do Alfy Romeo. Zo svojho pôsobenia v majstrovskom tíme však bude ťažiť ešte dlho. Nielen skúsenosti, ale aj príležitosť porovnať sa s Lewisom Hamiltonom je niečo, čo sa nepošťastilo každému. Fínsky pretekár po piatich rokoch v rovnakom aute s britským šampiónom prehlásil, že v dohľadnej dobe nedokáže sedemnásobného majstra sveta poraziť nik.

S Georgeom Russellom sú spojené obrovské očakávania. Britský mladík má byť (aspoň podľa priania mnohých) obstojnejším súperom pre Hamiltona, než bol Valtteri Bottas. Fínsky pretekár je však prudko skeptický.

„Nemyslím si, že v blízkej budúcnosti dokáže niekto Lewisa poraziť v rovnakom aute,“ prehlásil Bottas pre britský The Sun. „George sa dobre prispôsobí, pretože už v Mercedese pôsobí niekoľko rokov. Poraziť Lewisa však nie je jednoduché. Sám som si to zažil. Je to kvôli konzistencii jeho výkonov.“

„Forma každého jazdca trochu kolíše. Lewisova základná výkonnosť je však nesmierne vysoká. Ani jeho zlý deň vlastne nie je zlý. To je kľúč ku konzistentnosti v priebehu celej sezóny. Ďalšou jeho silnou stránkou je schopnosť prispôsobiť sa odlišným podmienkam a schopnosť reagovať na zmeny.“

„Tieto vlastnosti, plus pretekárske umenie a manažment pneumatík, skombinujte s jeho talentom. Je skrátka ťažké ho poraziť,“ vymenoval Bottas pozitívne vlastnosti svojho bývalého kolegu.

„Keď som mal svoj deň, dokázal som ho poraziť. Na to môžem byť hrdý. Nebol som však dostatočne konzistentný a neporážal ho v priebehu celej sezóny,“ dodal Bottas.

Rodák z Nastoly sa už presunul do Alfy Romeo, kde má byť jedným z pilierov lepšej budúcnosti tímu z Hinwilu. Kým v Mercedese bol všeobecne považovaný za „wingmana“, v Alfe Romeo to má byť celkom inak.

„Stať sa lídrom bolo pre mňa v Mercedese náročné, pretože tam už bol Lewis. Toto je nový začiatok a je to skvelý pocit byť v takej vedúcej pozícii. Pôsobenie v Mercedese mi bude už navždy trochu chýbať. Snažím sa z toho však vziať pozitíva, užil som si spoluprácu s Lewisom a Totom a som nadšený z tejto novej výzvy,“ povedal Bottas.

„Som si istý, že vďaka pôsobeniu vo Williamse a po päťročnej skúsenosti v Mercedese, som schopný tímu pomôcť posunúť sa vpred,“ dodal Bottas.

Súvisiace články

Diskusia