logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Mysleli ste si, že vlani som bol na vrchole? Sledujte teraz

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 2. 2022

Zničený, frustrovaný, bezmocný. Asi takto by sme mohli opísať rozpoloženie Lewisa Hamiltona po odmávaní šachovnicovej vlajky v Abú Zabí. Odvtedy však už ubehli viac ako dva mesiace, počas ktorých sa Brit stihol nielen dať dokopy, ale vybičovať sa k tomu, aby v novej sezóne podal ešte lepšie výkony.

Lewis Hamilton je známy tým, že negatívne udalosti vo svojom živote dokáže využiť ako palivo. Videli sme to už v jeho juniorských rokoch, počas jeho kariéry v Mercedese a naposledy aj v Brazílii. Mercedesu sa podarilo obrátiť sklamanie a pocity nespravodlivosti z diskvalifikácie na niečo pozitívne; Hamilton si zrazu mohol povedať — veď ja im ukážem!

A presne s takým istým prístupom bude vstupovať do sezóny 2022. Naznačil to v piatok po predstavení auta, v ktorom sa pokúsi konečne získať zaslúžený ôsmy titul. “Cítim sa skvele, cítim sa byť fit,” ubezpečuje Lewis Hamilton. “A prirodzene pomáha, ak máte o ďalší rok skúseností viac.”

“Vždy mám pocit, že takýto typ skúseností môžete premeniť na emócie, premietnuť ich do sily. Presne to robím, vkladám to do svojho tréningu, do moje práce s mužmi a ženami tu,” rozhliadol sa okolo seba a súperom poslal varovanie: “Ak ste si mysleli, že vlani ste ma videli na vrchole, tak vyčkajte, čo uvidíte tento rok.”

Ide o vôbec jedny z prvých Hamiltonových slov od Abú Zabí. Až doposiaľ sa nevyjadril ani k tomu, ako vlastne záver roka prežíval, čím si prechádzal a čo hovorí na to, ako si Michael Masi vyložil športové pravidlá.

V piatok sa tejto téme nevyhol a prezradil, že preteky spätne nepozeral a radšej “všetko vypol” vrátane sociálnych sietí. “Vôbec som tie preteky nepozeral, zažil som ich, stále som ich mal živo v hlave. A v týždňoch po pretekoch sa mi to všetko dosť často prehrávalo v mysli. Ani si nespomínam, čo som vtedy povedal Maxovi, zo všetkého sa stala jedna machuľa. Nevrátil som sa k tomu, nechcem sa pozerať dozadu, vždy chcem ísť vpred.”

Len pár sekúnd po tom, ako Hamilton zagratuloval Maxovi Verstappenovi, v rozhovore s Jensonom Buttonom pridal jednu poznámku, ktorá naštartovala celý kolotoč špekulácií. Keď sa ho totiž Button spýtal, či sa v ďalšej sezóne pokúsi získať vytúžený titul, Hamilton odvetil formulkou “to ešte uvidíme”.

“V športe, ktorý som celý svoj život miloval, som sa dostal do momentu, keď som trochu stratil vieru v tento systém,” pripustil Hamilton, no zdôraznil, že svoj odchod neavizoval. “Nikdy som nepovedal, že skončím, no boli to ťažké časy a potreboval som sa od toho trochu vzdialiť. Napokon som sa dostal do bodu, keď som sa rozhodol, že v ďalšej sezóne budem opäť útočiť.”

Navyše takéto úvahy o budúcnosti sú bežné, argumentuje. “Na koncoch sezón sa vždy vynorí otázka, či chcete investovať čas a úsilie, ktoré treba na to, aby ste sa stali majstrom sveta. Myslím si, že veľa ľudí podceňuje, čo všetko treba na to, aby ste vyhrali. Veľa vecí sa stále mení, nestačí sa len ukázať a jazdiť.”

“Otázka znie, či chcete obetovať toľko času. Veríte, že dokážete boxovať v tejto váhovej kategórii? Toto je u mňa normálny proces, samozrejme, tentoraz bol ovplyvnený aj iným významným faktorom,” komentuje Hamilton, ktorý má kontrakt až do roku 2023. “Som však veľmi odhodlaný človek a hoci si myslím, že takéto chvíle definujú kariéry iných, odmietam, aby definovali tú moju. Som veľmi koncentrovaný na to, aby som bol čo najlepší, aký môžem byť, a vrátil sa silnejší.”

V novej sezóne mu môže pomôcť aj to, že keď bude musieť komunikovať s riaditeľstvom pretekov, v hlave sa mu pri pohľade na Michaela Masiho nebudú zas a znova premietať obrázky z Abú Zabí. F1 totiž bude mať nových riaditeľov pretekov.

Hamilton víta novinky, ktoré ohlásila FIA. “Nevieme zmeniť minulosť a nič už nezmení, čo som vtedy cítil a aké mám teraz z toho pocity, ale je fajn vidieť, že FIA robí kroky k zlepšeniu. Myslím si, že zodpovednosť za svoje činy je kľúčová. Túto chvíľu musíme využiť, aby sme zabezpečili, že sa také čosi v tomto športe už nikomu nestane. Vítam všetko, čo včera oznámila FIA, no musíme sa postarať o to, aby tieto zmeny bolo vidieť a pravidlá boli aplikované férovo, presne a konzistentne.”

Chvíľu však potrvá, kým sa obnoví Britova dôvera v systém. “Dôveru je možné stratiť v okamihu, no vybudovať si ju, to chce veľmi, veľmi veľa času. Nečakal som, čo sa stalo, ale tieto prvé vyhlásenia sú azda prvým krokom. To však neznamená, že by sa razom všetko zmenilo. Musíme si počkať na skutočné činy. Myslím si, že to bude chcieť čas.”

Súvisiace články

Diskusia