logo F1online.skF1online.sk

Verstappen s novými pneumatikami očakáva zhoršený výhľad

Max Verstappen, Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2022

Takýto detail sa tu v posledných mesiacoch objavil naozaj zriedkakedy. Počas zimnej prestávky sme si hovorili, čo prinesú nové pravidlá a pneumatiky najmä z technického hľadiska. Pilot Red Bullu Max Verstappen však pridal aj jednu pikošku z toho jazdeckého a očakáva, že s novými gumami sa zhorší výhľad na apexy zákrut a taktiež celková viditeľnosť.

Síce by to mohol byť zo začiatku problém, no holandský pretekár jedným dychom dodáva, že je to len o zvyku. Nie je pritom prvým, veľmi podobne sa vyjadril napríklad Sebastian Vettel.

„Teším sa na návrat do auta a som zvedavý, ako to celé bude fungovať,“ povedal Verstappen pri predstavení nového auta Red Bullu. „Nové monoposty sú veľkou neznámou, naozaj neviem, aký to bude pocit. Na simulátore som s tým nejazdil zase až tak veľa.“

„Pre mňa osobne je najväčšou zmenou výhľad z kokpitu kvôli týmto veľkým kolesám. Trafiť apex je v niektorých užších zákrutách o trochu zložitejšie,“ myslí si Verstappen.

„Mám pocit, že auto má o trochu menej priľnavosti, ale na to sa dá zvyknúť. Preto sa to snažíme trénovať, môžete si zvyknúť na to, ako sa auto kĺže, ako ľahko sa zablokujú pneumatiky a podobne.“

„Myslím si, že to bude v poriadku. Je to o tom, ako si na to zvyknete z kokpitu. Samozrejme, budeme jazdiť s väčšími kolesami, taktiež pneumatiky sa zväčšia, takže to bude o niečo zložitejšie,“ dodal Max.

V tomto smere treba dodať, že v novej sezóne sa nezmení len priemer ráfikov, ale tiež pneumatík samotných. Po novom budú vo svojom priemere väčšie o asi šesť centimetrov, čo sa nezdá tak veľa, ale pri pohľade z kokpitu to svoju rolu zohrať môže.

Sám Verstappen v nejednom rozhovore priznal, že rok 2021 preňho nebol najjednoduchší, avšak počas zimnej prestávky odviedol maximum, aby sa dostal do čo možno najlepšej formy. Aj jemu môže nejakú dobu trvať, kým si na novinky zvykne. „Cítim sa dobre. Najdôležitejšie je, pripraviť sa čo možno najlepšie po fyzickej stránke. Pokiaľ ide o auto, tak naozaj nikto nevie.“

„Aj preto som veľmi zvedavý, ako sa budú nové monoposty správať na trati. Neexistuje však dôvod kvôli tomu niečo meniť. Iste, ako jazdec si s novými pravidlami musíte zvykať. Nie je to tak, že by sa jednalo len o vylepšenie minuloročného auta. V tomto smere sa teda bude potrebné adaptovať,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia