logo F1online.skF1online.sk

Oracle sa poriadne buchne po vačku, Red Bullu vyplatí 100 miliónov ročne

Red Bull RB18, Oracle
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 2. 2022

Red Bull nám dnes síce nepredstavil monopost RB18 v takej podobe, v akej ho uvidíme na predsezónnych testoch v Barcelone, no odhalil nám aspoň nové lakovanie. A okrem neho aj zaujímavú novinku; titulným partnerom rakúskeho tímu sa od tohto roku stáva technologický gigant Oracle, ktorý si za túto spoluprácu aj poriadne priplatí.

Podľa informácií agentúry AP sa Red Bull a Oracle dohodli na päťročnej zmluve. A hoci oficiálne nedeklarovali, akú má táto zmluva hodnotu, zdroje blízke obom stranám prezradili, že sa bavíme až o 500 miliónoch dolárov. To je veľmi pekný balík peňazí, keď si uvedomíme, že rozpočtový strop tímu F1 sa v tomto roku pohybuje len na úrovni 140 miliónov.

V Red Bulle však nevnímajú nového partnera len ako zdroj príjmov, z ktorých budú financovať chod stajne. V neposlednom rade ide aj o technologického partnera, ktorého cloudové technológie pomôžu červeným býkom čo najefektívnejšie využiť každý dolár z rozpočtu.

“Nás zaujíma len rýchlosť a rýchlosť odozvy,” uviedol šéf Red Bullu Christian Horner po predstavení partnerstva s Oracle. “Tlačíme na technikov v Oracle, no oni reagujú najlepším možným spôsobom. Toto partnerstvo je preto veľmi vzrušujúce.”

“Máme tu úplne nové regule, novú technologickú výzvu. Tieto finančné pravidlá nás navyše nútia k efektivite,” vysvetľuje boss rakúskej stajne. “Aj tu nám pomôže toto partnerstvo, aby sme boli čo najefektívnejší a najproduktívnejší, ako sa len dá.”

Milton Keynes sa bude spoliehať na služby Oraclu nielen pri vyhodnocovaní pretekových stratégií, telemetrie či pri predpovedných modeloch, ale aj pri vývoji. Vďaka päťročnej zmluve si Red Bull zabezpečil stabilného partnera, ktorý mu pomôže s rozbehnutím vlastného motorového oddelenia.

“Pomôže nám to presunúť sa do cloudu zároveň s príchodom Red Bull Powertrains. Našim inžinierom to sprístupní celú škálu technológií, ktorými disponuje Oracle. Pripomína mi to, ako keď sa ocitnete v cukrárni a obzeráte sa, čo by ste si vybrali,” pousmial sa Horner.

Dohoda medzi Oraclom a Red Bullom sa stala jednou z najlukratívnejších v celom padoku. Pre ilustráciu uveďme, že najvýnosnejšia zmluva medzi Ferrari a spoločnosťou Philip Morris sa odhadovala na 145 miliónov dolárov ročne.

Súvisiace články

Diskusia