logo F1online.sk

Podľa Ralfa Schumachera nedokáže Mazepin potiahnuť svoj tím

Nikita Mazepin a Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2022

Mick Schumacher a Nikita Mazepin majú za sebou svoje nováčikovské sezóny. S vlaňajším monopostom Haasu veľa vody nenamútili, avšak v tomto roku by sa to malo zmeniť. Pre oboch (aj pre ich tím) bude ročník 2022 odpoveďou na mnohé otázky.

Mickov strýko a bývalý pilot Ralf Schumacher však má obavy, že jeho synovec bude musieť niesť svoj tím na ramenách sám. Otvorene spochybnil Mazepinovu kompetentnosť a schopnosť pomôcť Haasu pri vývoj monopostu VF-22. „Tím musí Mickovi vytvoriť základy, aby mohol bojovať o body. Potom, samozrejme, záleží aj či z toho dokáže niečo vyťažiť on.“

„Momentálne jazdí trochu osamotený. Napriek mladému veku musí viesť vývoj tímu a rozhodovať,“ povedal Ralf, ktorý tiež otvorene spochybnil Mazepinovo miesto v tíme i vo Formule 1. „Nie som si istý, či je tým správnym človekom pre vývoj nového auta, aj keď niekedy dokáže zajazdiť rýchlo,“ povedal Ralf Schumacher.

Otázkam ohľadne jazdeckej dvojice amerického tímu čelil pri predstavení monopostu VF-22 aj boss stajne Günther Steiner. Tirolčan prehlásil, že Haas teraz musí dokázať, že tandem Schumacher – Mazepin je pre stajňu z Banbury skutočne tým správnym. „Očakávame, že budeme schopní bojovať o body a budeme bojovať s ostatnými jazdcami,“ povedal Steiner.

„Majú za sebou svoje nováčikovské sezóny. Vždy sme boli veľmi otvorení v tom, že naše očakávania nie sú vysoké. Dostali príležitosť učiť sa a etablovať vo Formule 1. Tento rok musíme dokázať, že sme sa vydali správnym smerom pokiaľ ide o jazdeckú otázku,“ dodal šéf Haasu.

Tiež potvrdil, že jeho tím nevstúpi do novej sezóny s jazdeckou jednotkou. Vzhľadom na situáciu, v akej sa táto stajňa nachádza, je to aj pochopiteľné. „Obaja jazdci majú v našom tíme ekvivalentné postavenie, ktoré je garantované aj v ich zmluvách, takže lídra nemáme. Líder vzíde každý víkend z toho, kto odvedie lepšiu prácu v tréningoch a kvalifikácii. Keď začínate preteky vpredu, ste automaticky v lepšej pozícii,“ povedal Steiner.

„Na začiatku víkendu však každý stojí na rovnakej štartovacej čiare. Nebudeme mať žiadnu jazdeckú jednotku a dvojku,“ zopakoval šéf americkej stajne.