logo F1online.skF1online.sk

Pretekanie by malo byť lepšie, hovorí Brown o novej ére Formuly 1

Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 2. 2022

Prinesú nám nové monoposty v roku 2022 naozaj lepšie pretekanie a tesnejšie súboje? Zak Brown tomu verí a je presvedčený, že Formula 1 na tom nebola nikdy lepšie než v aktuálnej ére.

V priebehu 21. storočia sme si prešli atraktívnejšími i tými menej atraktívnymi obdobiami. Nie veľmi atraktívne boli sezóny 2002 a 2004 s totálnou dominanciou Ferrari, pre mnohých bol sklamaním začiatok novej hybridnej éry v roku 2014, kedy sa začala dominancia Mercedesu.

Formula 1 však v priebehu posledných rokov prešla nielen po športovej stránke pozitívnymi zmenami. Fanúšikovia dostávajú čoraz viac zaujímavého video-obsahu na voľných i platených platformách, mnohých nových priaznivcov prilákal Netflix a seriál Drive to Survive. Ešte v čase, keď sme nepoznali pandémiu, sa pozitívnych zmien dočkali návštevníci na okruhoch. Ak ste boli v Maďarsku napríklad v rokoch 2018 či 2019, určite ste si všimli fanzónu a ďalšie aktivity priamo na okruhu.

„Formula 1 nebola nikdy silnejšia než teraz,“ vyhlásil Zak Brown, výkonný riaditeľ McLarenu, v rozhovore pre RacingNews365.com. Brown svoj výrok podložil faktami. „Každým dňom je Formula 1 silnejšia. Prejavuje sa to na rekordnom počte pretekov, rekordnom počte krajín, ktoré chcú organizovať preteky, rekordnej návštevnosti. Televízny trh je veľmi silný, taktiež sponzori. Silní sme aj na digitálnom poli. Myslím si, že Netflix prinesie ďalšie skvelé pokračovanie seriálu so všetkým, čo sa v poslednom roku udialo.“

Len pripomenieme, že štvrtá séria Drive to Survive by mala byť dostupná od 9. marca 2022, čiže niečo vyše týždeň pred štartom sezóny.

Od nových pravidiel si v McLarene, ktorý sa snaží dostať späť na vrchol, sľubujú veľa. „Pretekanie by malo byť lepšie,“ vyhlásil Zak Brown. Ako vieme, jedným z cieľov zmien je zredukovať tzv. „špinavý vzduch“ a umožniť monopostom tesnejšie sa navzájom nasledovať. „Budeme mať úplne nové autá, čo je samo osebe vzrušujúce. Sú s tým spojené očakávania – ako budú nové autá vyzerať, ako budú pretekať? Preto si myslím, že F1 ešte nikdy nebola taká silná ako teraz.“

Aj keď pandémia mala a má významné ekonomické dopady, tímy sú relatívne finančne zdravé. Nemala by sa opakovať situácia z rokov 2008 až 2009, keď pre dosahy ekonomickej krízy z F1 odišli najprv Honda, a potom Toyota i BMW.

„Všetkých 10 tímov je finančne zdravých. Vlastnia ich ľudia, ktorí na to majú. Aj pokiaľ im nezarábajú peniaze, môžu si to dovoliť. Myslím si, že aj tímy budú už len silnejšie,“ skonštatoval Zak Brown.

Rozpočtový strop by mal prispieť k vyrovnaniu možností pre jednotlivé pretekárske stajne. Niektoré tímy však stále aj napriek komerčnému úspechu F1 nezarábajú. „Myslím si, že niektorí začínajú z nižšej úrovne sponzoringu a sú ďaleko od rozpočtového stropu. Podľa mňa môžu zarábať všetci, záleží však, aká silná je ich túžba súťažiť. Ak by Sauber (Alfa Romeo, pozn. red.), Haas či Williams chceli teraz zarábať, možno by si to vyžiadalo straty na strane výkonnosti. Pokiaľ sú súťaživí, budú teraz utrácať s cieľom výkonnostne sa dotiahnuť. Keď sa im to podarí, získajú viac zo sponzoringu a tiež začnú profitovať,“ uzavrel výkonný riaditeľ McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia