logo F1online.sk

Hamiltonov koniec bude závisieť od výkonnosti Mercedesu, myslí si Häkkinen

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 2. 2022

Rok 2021 vo Formule 1 bol viac ako bohatý na udalosti, avšak rok 2022 môže byť ešte bohatší. Záverečná Veľká cena Abú Zabí dodala dostatok korenia aj do novej sezóny. Okrem trpkej porážky sa Lewis Hamilton bude musieť vyrovnať aj s novými pravidlami a novým tímovým kolegom. Podľa dvojnásobného majstra sveta Miku Häkkinena sa až teraz začne „lámať chlieb“.

Na ukončenie kariéry je zrejme už neskoro. Napriek početným špekuláciám, ktoré živili najmä Toto Wolff a britské médiá, sa nezdá realistické, aby oznámenie o konci kariéry Lewisa Hamiltona prišlo vo februári. Sedemnásobný šampión bude pokračovať a akceptuje výzvu v podobe nových pravidiel i nového tímového kolegu.

Otázka tak znie, ako dlho ešte? Ani kariéra Lewisa Hamiltona nie je nekonečná a po posledných udalostiach je možné, že k definitívnemu odchodu môže prísť čoskoro. „Lewisova cesta vo Formule 1 bola naozaj dlhá. Existuje veľmi veľa prvkov, ktoré bude zvažovať pri ďalšom pokračovaní svojej kariéry,“ povedal majster sveta z rokov 1998 a 1999 pre agentúru AP.

„Lewis má sebadôveru, vyhrával, stál na najvyššom stupienku a každý naňho hľadel výrazom: ‚Wow, ty si dobrý‘. Teraz si myslí, že to musí takto pokračovať aj ďalej, preto bude preňho tento rok veľmi zaujímavý,“ hovorí Häkkinen.

Skutočne málokto si vie predstaviť, že by sa po takej kariére Hamilton uspokojil s úlohou dvojky alebo prestúpil do tímu stredu poľa tak, ako to urobili napríklad Sebastian Vettel alebo Kimi Räikkönen. Mika si preto myslí, že ďalšie pokračovanie Lewisovej kariéry by mohlo závisieť aj od výkonnosti monopostu.

„Pravidlá vo Formule 1 prešli dramatickými zmenami,“ hovorí Häkkinen. „V rukách bude mať úplne nový stroj a existuje šanca, že konštruktéri nemusia nájsť úplne optimálne riešenie. Ak sa to stane Lewisovi, bude preňho veľmi ťažké to akceptovať.“

„Keď ste už boli na vrchole hory, no budete na ňu musieť vyliezť ešte raz, bude náročné zvládnuť tie emócie. Lewisa obklopuje množstvo otáznikov. Nevieme, či sa vráti, no dúfajme, že áno,“ dodal Häkkinen.