logo F1online.sk

Rozdelenie zdrojov bola veľká výzva, hovorí o minuloročnej sezóne Elliott

Mercedes, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2022

Tímy Mercedes a Red Bull zviedli v roku 2021 fantastický súboj o titul majstra sveta. Tento boj do poslednej zákruty však so sebou priniesol veľkú výzvu v podobe investície zdrojov. Pre sezónu 2022 totiž bolo nevyhnutné postaviť úplne nový monopost, no zároveň čo najviac zvýšiť svoje šance v titulovom boji v roku 2021.

„Jednou z najväčších ťažkostí pri vývoji nového monopostu pre rok 2022 bolo, koľko zdrojov by sme doňho mali vložiť,“ povedal technický riaditeľ Mercedesu Mike Elliott.

„V minulom roku sme bojovali o titul a potrebovali sa uistiť, že v tomto smere odvedieme dobrú prácu a aj sme ju odviedli – bola to veľká výzva. Súčasné pravidlá počítajú s rozpočtovým stropom a obmedzený je aj náš čas vo veternom tuneli. Museli sme teda naozaj starostlivo zvážiť, aké zdroje investovať do auta pre rok 2021 a aké do toho nového,“ hovorí Elliott.

„Naozaj sa veľmi teším na to, až uvidím, ako nový monopost funguje,“ dodal.

Aj keď bol rok 2021 pre Mercedes naozaj náročný a určite by im bolo milšie, keby prebehol o niečo hladšie (ako napríklad sezóna 2020), zostáva tento tím najväčším favoritom nového ročníka. Napriek tomu, že Ferrari či McLaren „odpísali“ minulý rok skôr, hlavným favoritom bude nepochybne partička z Brackley.

„V priebehu normálnej sezóny máte celkom jasnú predstavu, na čo sa počas zimy potrebujete zamerať,“ povedal technický riaditeľ Mercedesu. „Avšak ktovie, čo sa vyskytne s novými pravidlami? A čo prinesie konkurencia? Verím, že prinesieme dosť dobrý balík, aby sme sa udržali vpredu.“

Nové pravidlá majú podľa jej tvorcov priniesť hlavne lepšiu šou a tesnejšie pretekanie. Úlohou inžinierov je postaviť čo najrýchlejší a najkonkurencieschopnejší stroj, avšak sám technický riaditeľ Mercedesu priznáva, že tesné súboje si ako fanúšik želá aj on.

„My inžinieri sa na to pozeráme ako na inžiniersku výzvu. Premýšľame štýlom: ‚Čo by sme mohli priniesť? Ako môžeme konkurovať našim súperom?‘“

„Avšak pri vonkajšom pohľade ako fanúšik športu chcete skvelé preteky. Chceme zabaviť fanúšikov a chceme, aby si to užili. Verme, že tieto nové pravidlá prinesú skvelé pretekanie,“ dodal Elliott.