logo F1online.skF1online.sk

Wheatley: Pretekárska filozofia a pravidlá sú dve rozdielne veci

Jonathan Wheatley
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2022

Formula 1 naďalej pracuje na vyšetrovaní udalostí z Veľkej ceny Abú Zabí. Na verejnosti medzitým prebieha čulá diskusia o tom, ako by sa Formula 1 mala zmeniť smerom do budúcna. Podľa športového riaditeľa Red Bullu Jonathana Wheatleyho a jeho tímu treba v prvom rade stanoviť princípy pre tento šport, až potom pravidlá.

Red Bull je tímom, ktorý na zmätkoch v Abú Zabí „zarobil“ najviac. Max Verstappen v poslednom kole predbehol Lewisa Hamiltona a zvíťazil. To spustilo notoricky známy reťazec udalostí, ktorý sa ťahá až dodnes.

„Je veľmi dôležité, aby FIA vykonala svoje vyšetrovanie a že na ňom pracuje spolu s tímami. Nech bude výsledok akýkoľvek, všetci by sme ho mali nasledovať,“ povedal Wheatley v podcaste The Jack Threlfall Show.

„Riaditeľ pretekov a komisári majú veľmi, veľmi zložitú úlohu. Keď sa pozrieme na širší obraz, musí byť každému jasné, aká nesmierne zložitá je práca pretekového riaditeľa a komisárov veľkej ceny. Čo od nich chceme je konzistentnosť, aj ako futbalový fanúšik chcete, aby bol rozhodca konzistentný. Bohužiaľ sa to však nie vždy podarí,“ povedal Wheatley.

„Máme túto našu skvelú filozofiu nazvanú: ‚Nechajme ich pretekať‘. Avšak to je len filozofia, potom na druhej strane máte pravidlá, ktoré sú napísané čierne na bielom a nie je v nich žiadny priestor,“ hovorí športový riaditeľ Red Bullu.

Ten je toho názoru, že tento šport si musí najprv stanoviť princípy, ktoré budú jednoduché a zrejmé, na ich základe sa potom budú budovať pravidlá. Podobne ako v právnom poriadku, kde na vrchu stoja právne princípy a zásady až potom samotné zákonné normy.

„Podľa mňa sú práve toto oblasti, ktoré musí šport riešiť úplne odvrchu, musia prísť od Svetovej motoristickej rady, ktorá stanoví princípy a s tými budeme pretekať. Potom je to už na FIA a tímoch, aby spolupracovali a zabezpečili konzistentný súbor športových pravidiel,“ povedal Wheatley.

Súvisiace články

Diskusia