logo F1online.skF1online.sk

Sainz mal smolu, že stretol Verstappena, myslí si Marko

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 1. 2022

V minulej sezóne jasne dokázal, že rýchlosti a talentu má na rozdávanie. Nebyť Maxa Verstappena, ktorý ho v Red Bulle odsunul na druhú koľaj, možno by to bol práve Carlos Sainz, kto by vlani v Abú Zabí bojoval o majstrovský titul. Helmut Marko stále považuje Španiela za jedného z najlepších jazdcov v padoku a je mu aj trochu ľúto, že načasovanie hralo proti nemu.

Carlos Sainz a Max Verstappen debutovali spoločne v sezóne 2015. O tri roky mladší a menej skúsený Max Verstappen však spravil do formulového sveta obrovskú dieru a jasne si získal vedenie Red Bullu, ktoré mu už o rok neskôr dalo šancu zajazdiť si v áčkovom tíme. Svojho patróna Helmuta Marka pri tom istotne nesklamal.

A kým Max Verstappen sa dostal do žiaru reflektorov, Carlos Sainz zostal akýsi zabudnutý. Na svoju šancu v Red Bulle čakal ešte ďalšie dva roky zbytočne. Nasledovalo preto ročné hosťovanie v Renaulte, prestup do McLarenu a Ferrari. Potvrdilo sa, že akadémia Red Bullu vychovala ďalší megatalent, o ktorý bol veľký záujem. Len škoda, že mu nikdy nedala šancu.

Helmut Marko to v rozhovore pre magazín AutoRevue vysvetľoval nešťastným načasovaním. “Sainz mal len smolu, že v tom kľúčovom momente stretol Verstappena,” konštatuje. “Už na prvých testoch s ním v Silverstone sme videli, že je okamžite superrýchly.”

O Sainzovi nepochybovali, veď preto bol členom akadémie tak dlho. “Bol takmer na rovnakej úrovni ako Verstappen. Takmer. Keď sme sa však mali rozhodnúť medzi ním a Verstappenom, voľba bola jasná.”

Španielska enkláva vo Formule 1 si dobre uvedomovala svoju silu, ale aj prekérnu situáciu. Aby nezostala trčať v Toro Rosso a mrhať tam svojím talentom, rozhodla sa obhliadnuť po iných možnostiach, no červení býci určite nechceli pustiť Sainza len tak. “Obaja boli sklamaní, no najväčšmi jeho otec. Tak sme ho najskôr poslali na hosťovanie do Renaultu, pretože náš kontrakt stále platil.”

Cesty do Scuderie Ferrari bývajú kľukaté a napokon sa ukázalo, že táto bola správna. V Maranelle sa usadil po ďalších dvoch sezónach s McLarenom a určite sa nenechal zahanbiť ani proti Charlesovi Leclercovi, práve naopak. Z pohľadu bodov ho dokonca porazil.

Helmut Marko sa na to pozerá so spokojným pohľadom v tvári. “Sainz rozhodne patrí medzi top ľudí. Dokázal to. V mojich očiach sa mu podarilo zrušiť Leclercovo kúzlo. Sainz bol rýchly a Leclerc mal kopu nehôd. V McLarene sme tiež videli, že Norris je jedným z chlapcov, ktorí sa tu etablovali najlepšie. Sainz mu rozhodne dokázal stíhať.”

Súvisiace články

Diskusia