logo F1online.skF1online.sk

Wolff porovnáva: Ferrari robilo chyby, Red Bull rozdával údery

Toto Wolff a Christian Horner
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 1. 2022

V novodobej turboére sa Mercedesu dokázal vyrovnať len málokto. Až po siedmich zväčša absolútne dominantných sezónach sa to podarilo Red Bullu a Maxovi Verstappenovi, ktorý je teraz oslavovaný ako premožiteľ strieborných šípov. Tento titul však mohol patriť už skôr Scuderii Ferrari a Sebastianovi Vettelovi, keby sezóna 2018 dopadla inak. Keď však Toto Wolff spomína na tento ročník, ako prvé mu napadnú slová motor a chyby.

Mercedes zviedol v sezóne 2021 krásnu bitku s Red Bullom, na ktorú budeme spomínať celé desaťročia, no niečo tomu predsa len chýbalo. Tým pravým korením by bola účasť Ferrari v majstrovskom boji. Žiaľ, od sezóny 2018 čakáme na takýto útok z Maranella márne.

Historicky najúspešnejší tím vo Formule 1 tak predbehol Red Bull. Podľa Tota Wolffa pred ním treba sňať klobúk za to, ako urputne sa pustil do tejto pasovačky, ktorá sa napokon tiahla celou sezónou na rozdiel od súboja s Ferrari. Červení býci si totiž držali dobrú formu vo viacerých oblastiach, Ferrari sa pokúšalo preraziť vďaka jednej veľmi silnej.

“Sila Ferrari pochádzala od motora. Vedeli sme, že ich môžeme poraziť, ak sa nám podarí zrovnať ten deficit, ktorý sme mali na rovinkách. A Ferrari taktiež robilo viac chýb,” porovnáva sezóny 2018 a 2021 Toto Wolff v interview z dielne AMuS-u. “S Red Bullom to však bola akoby otvorená výmena úderov, ako keď sa dvaja boxeri striedajú v tom, kto kedy udrie.”

Treba však uznať, že pred sezónou 2021 udrela najtvrdšie Medzinárodná automobilová federácia, s oveľa väčšou razanciou ako Red Bull. Ten by bez zásahu FIA s veľkou pravdepodobnosťou opäť skončil ako prvý porazený. Mercedes preto určite treba pochváliť za to, že sa po nevydarenom štarte do sezóny dokázal pozviechať a ku koncu roka valcovať svojho súpera.

“Naša sila pramení z nášho prístupu a z hodnôt, ktorých sa držíme. Môžno dokážeme riešiť problémy rýchlejšie a lepšie, pretože vždy si zvolíme prístup, pri ktorom sa sami seba pýtame: Čo sme spravili zle?” vysvetľuje Viedenčan, ktorý nedávno oslávil päťdesiatku.

Vzhľadom na všetky okolnosti, zmeny pravidiel v oblasti podlahy, rýchly sezónny vývoj, môže Mercedes považovať minulý rok za úspešný? “Ak prehráte, nie je to úspech. Pozitívom je náš výkon, ako sa nám podarilo postaviť na nohy.”

Tým Wolff nenaráža len na sezónu ako celok. “Po diskvalifikácii v Brazílii by som povedal, že sme už boj o jazdecký titul prehrali. Tak či onak, do Abú Zabí sme prichádzali s rovnakým počtom bodov.”

Pred poslednými pretekmi bolo všetko otvorené, no v ich priebehu sa ukázalo, že Mercedes má skutočne navrch. Až počas posledných piatich kôl vychýlil Lewisa Hamiltona z víťaznej trajektórie Michael Masi. O týchto posledných kolách sa už toho povedalo veľa, teraz je na rade FIA.

“Očakávam činy a nie iba slová. V športe, ktorý má byť športom, nemôžeme narábať s pravidlami akoby na voľný štýl. Pred štartom novej sezóny musia byť pravidlá jasné, aby každý pilot, každý tím a každý fanúšik vedel, čo je povolené a čo nie. V konečnom dôsledku ponúkame zábavu, ale žiadne rozhodnutie by nemalo ohýbať pravidlá v prospech šou,” doplnil Wolff.

Súvisiace články

Diskusia