logo F1online.sk

Binotto o Räikkönenovi: Jeden z mála mojich priateľov v padoku

Kimi Räikkönen a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2022

Kimi Räikkönen si dnes užíva zaslúžený formulový dôchodok doma vo Švajčiarsku. Padok sa s ním rozlúčil množstvom pekných slov a veľkým „ďakujeme“. Pridal sa k nim aj šéf Ferrari Mattia Binotto, ktorý ho označil za jedného z mála priateľov, ktorých vo Formule 1 má.

Švajčiarsky rodák s Icemanom pracoval naozaj dlho. Mattia je zamestnancom Ferrari už od 90. rokov, takže s Räikkönenom úzko spolupracoval počas oboch „stintov“ v Maranelle. „Teraz sa s Kimim poznám dosť dlho. Myslím, že to je už viac ako štrnásť rokov,“ povedal Binotto, ktorého cituje Speedweek.

„Vždy to bol fantastický a veľmi rýchly pretekár, myslím, že aj dnes je stále rýchly. Navrch toho všetkého je ešte aj skvelý chalan.“

„Je to jeden z mála ľudí v padoku, ktorých považujem za svojich priateľov, pretože Kimimu môžete vždy veriť. Je veľmi úctivý a rešpektuje vás, aj keď toho možno veľa nenahovorí,“ povedal Binotto.

„Na základe jeho správania vidíte, že je to skvelý človek. Presne preto bude padoku chýbať, nielen preto, že je to skvelý jazdec, ale tiež skvelý človek,“ dodal Binotto.

Veľmi podobne sa na adresu fínskeho pretekára vyjadrili viacerí. Rovnako tak aj tie najväčšie hviezdy ako Sebastian Vettel alebo Fernando Alonso.

„Myslím, že on bol skutočný charakter, čas s ním ako tímovým kolegom som si užil. Poznal som ho už predtým a ak mám povedať na rovinu, tak je jeden z mála jazdcov, ktorý sa od nášho prvého stretnutia nezmenil. Myslím to tak, že bol veľmi, veľmi otvorený a ústretový, keď som bol mladý nováčik v F1 a on asi ten najviac etablovaný pretekár,“ povedal v závere minulej sezóny Vettel.

„Patrí mu veľký rešpekt. Nemyslím si, že sa s ním sa môžete pohádať alebo s ním mať problém. Ak ho máte, tak je problém vo vás, nie v ňom. Je skvelý človek a som si istý, že zostaneme v kontakte. Želám mu len to najlepšie a bude mi chýbať to ticho,“ dodal štvornásobný šampión.

Ďalší zo šampiónov Fernando Alonso súhlasne prikyvuje: „Formule 1 bude  chýbaťMám ho naozaj veľmi rád, tiež spôsob, akým miluje tento šport, ktorého bol dlhé roky súčasťou.“

„Myslím, že on je vždy úprimný, čo na ňom mám rád. Podľa mňa je ten Iceman len jeho maska navonok, vo vnútri je to veľmi dobrý človek. Stretli sme sa na letiskách, reštauráciách a miestach mimo tohto prostredia, kde je Kimi celkom inou osobou,“ povedal Alonso.