logo F1online.sk

Steiner vysvetlil, ako sa mu podarilo zlepšiť vzťah medzi Schumacherom a Mazepinom

Nikita Mazepin a Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2022

Tím Haas vstúpil do sezóny 2021 s jednoznačne najslabším monopostom na rošte. Rozhodnutie šetriť zdroje a nevyvíjať si vybralo svoju daň. Jedným z dôsledkov bol aj fakt, že dvaja novici v tíme, Mick Schumacher a Nikita Mazepin, sa na trati stretali častejšie než by tímu bolo milé. Tieto ich „stretnutia“ musel riešiť až ich šéf Günther Steiner.

Incidentov medzi Schumacherom a Mazepinom bolo hneď niekoľko. Začalo to v Azerbajdžane, kde takmer kolidovali vo vysokej rýchlosti, ruský pretekár potom Micka vytlačil z trate vo Francúzsku a podobná situácia ako v Baku prišla aj v Holandsku.

To prinútilo ich šéfa si s oboma jazdcami sadnúť a prehovoriť im do duše. „Myslím, že situácia sa v priebehu minulého roka zlepšila. Pamätám si, že sme si po niektorých pretekoch sadli a povedal som im: ‚Chlapci, nemôžem vám zakaždým hovoriť, čo máte robiť. Obaja si musíte nájsť svoj vlastný priestor a nepoškodzovať sa navzájom, pretože to nie je dobré pre vás ani pre tím‘,“ povedal v rozhovore pre RacingNews365.com Günther Steiner.

„Myslím si, že sa o tom porozprávali a videl som zlepšenie. Možno by som nedal ruku do ohňa za to, že sa opäť nezrazia, ale myslím si, že majú medzi sebou omnoho väčší rešpekt,“ dodal.

Podľa temperamentného Tirolčana si obaja piloti uvedomili, že z ich kolízií naozaj nebude nikto profitovať. „Podľa mňa si obaja uvedomili, že vzájomnými kolíziami škodia hlavne sebe. Čo sa dá získať zrážkou s tímovým kolegom? Nič. Len poškodíte tím a seba samého,“ povedal Steiner, ktorý tiež spomína na roky minulé, kedy v Haase mali podobný problém.

„Myslím, že pred pár rokmi sme mali podobný problém s Kevinom a Romainom. Povedal som im: ‚Chlapi, môžem vám hovoriť, čo len chcem, ale musíte byť obaja dostatočne vyspelí, aby ste vedeli, čo je pre vás dobré a čo nie. Nie dobré pre mňa, ale pre vás. Časom totiž prídu zmeny a ja na to nebudem dozerať večne‘,“ spomína Steiner.