logo F1online.sk

Ferrari bude cez týždeň testovať vo Fiorane

Mick Schumacher
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

Už sú dávno za nami časy, keď tímy testovali podľa ľubovôle a zimná prestávka nebola žiadnou výnimkou. Dnes majú k dispozícii len šesť testovacích dní, počas ktorých musia stihnúť úplne všetko. Ferrari si však povedalo, že výhodnejšie bude začať s prípravou na trati už o čosi skôr, a tak nám tento týždeň vo Fiorane dopraje pohľad na svoje monoposty a niektorým dá aj zaspomínať na niekdajšie bezbrehé testovanie.

Scuderia Ferrari chce byť na predsezónnych jazdách v Barcelone, ktoré sa začnú 23. februára, pripravená čo najlepšie. Po zimnej pauze sa preto podľa vlastných slov “tradične” rozhodla zorganizovať štvordňové testy na okruhu vo Fiorane, ktoré majú zabezpečiť, že sa celý tím opäť dostane do tempa.

Bavíme sa tu o mechanikoch, inžinieroch, ale aj o samotných jazdcoch, ktorí si preveria svoju fyzickú kondíciu, osviežia postupy, protokoly a nastavenia na volante. Na novú techniku si však ešte budú musieť počkať, pretože jazdiť sa nebude v aute s označením 674, ktoré práve naberá reálne kontúry v továrni.

Na trať vyrazia v monoposte SF21 z predchádzajúcej sezóny. Scuderia môže nasadiť minuloročné auto z jednoduchého dôvodu; čakajú nás úplne nové technické pravidlá, takže jazdy v ňom sú z pohľadu vývoja irelevantné. Nebyť toho, Ferrari by muselo vytiahnuť aspoň dva roky starú techniku.

Štvordňový test absolvuje trojica pilotov, okrem stálych jazdcov Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza aj testovací jazdec Robert Švarcman. Charlesa Leclerca uvidíme za volantom v stredu, Carlosa Sainza zas vo štvrtok.