logo F1online.sk

Medzi Red Bullom a Porsche sa niečo deje, povedal Brown

Andreas Seidl a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 1. 2022

Príchod dvoch automobiliek z koncernu Volkswagen na spadnutie? Ak o ich záujme hovorí už aj šéf McLarenu Zak Brown, tak sa jedná o viac než len mediálne špekulácie. Americký boss stajne z Wokingu sa teraz médiám rozpovedal o možných záujemcoch o vstup do F1. Potvrdil, že záujem automobiliek koncernu Volkswagen je skutočný, ale odmietol, že by s nimi McLaren uzavrel nejakú dohodu.

Nová generácia pohonných jednotiek, ktoré prídu začiatkom sezóny 2026, vyvolala záujem dvoch nemeckých automobiliek o Formulu 1. Minimálne Porsche to potvrdilo aj ústami svojich šéfov. Tí to však nechali otvorené, záujem síce priznali, ale to ešte nemusí nič znamenať.

Svoju prácu si tak museli odviesť novinári. Ešte koncom minulého roka písal napríklad renomovaný magazín Autocar o tom, že Audi chce odkúpiť celú skupinu McLaren a zaradiť ju „pod seba“, podobne ako dnes kontroluje talianske Lamborghini. Britský automobilový magazín považoval britsko-nemeckú dohodu za hotovú vec, napokon sa to však nepotvrdilo a McLaren tieto špekulácie dementoval.

Podobne tak sa špekulovalo o tom, že by od roku 2026 mohli spojiť svoje sily Red Bull a Porsche. Tí vraj na rošte rokovali s „niekoľkými ľuďmi“, pritom neobišli ani McLaren. Ten však má nateraz uzavretú dohodu s Mercedesom a rokovanie s novými dodávateľmi môže začať až v momente, keď to bude aktuálne.

„Počul som, že medzi Red Bullom a Porsche sa niečo deje. Myslím, že hovorili s niekoľkými ľuďmi na rošte a asi si viete predstaviť, že rokujeme aj my, avšak z krátkodobého a strednodobého hľadiska sme spokojní s tým, čo máme,“ prehlásil Brown pre BBC.

„Počkáme si a uvidíme, či sa rozhodnú vstúpiť do športu – pretože si nemyslím, že sa o tom definitívne rozhodlo –, takže ak sa rozhodnú, máme na toto obdobie kontrakt. Prirodzene, že zhodnotíme naše postavenie a rozhodneme sa, čo ďalej od roku 2026,“ hovorí Brown.

McLarenu dnes dodáva pohonné jednotky Mercedes, podľa slov amerického biznismena je dohoda uzavretá „minimálne do roku 2024“.