logo F1online.sk

Vettel: V roku 2022 cielime vyššie

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2022

Po rokoch s Ferrari podstúpil Sebastian Vettel veľkú životnú zmenu a prešiel k Aston Martinu. Pri pohľade na to, ako sa mu vlasy priam zázračne prinavrátili na jeho črtajúcu sa lysinu, by sa dalo povedať, že to preňho musel byť skvelý rok. Nie je to však úplne pravda. Siedme miesto v Pohári konštruktérov nie je umiestnením, v ktoré Seb a Aston Martin dúfali.

Druhé miesto v Baku, ktoré si mohol nechať a druhé miesto v Maďarsku, ktoré si napokon nechať nemohol, boli nepochybne dobré momenty pre celý Aston Martin. Avšak celkovo až osem bezbodových víkendov a takmer polovičný počet bodov v porovnaní s AlphaTauri a Alpinom nie sú pre celok zo Silverstone vôbec lichotivé.

„Tím je skvelý, svoju prácu som si naozaj užíval a myslím, že to pre mňa bola zmena,“ povedal Vettel, ktorého cituje F1.com. „Samozrejme, že to neplatí pre naše výsledky. Dúfali sme, že to bude lepšie. Myslím, že nám dosť ublížila zmena pravidiel, keďže tím mal skvelé auto v roku 2020, ale už nie v roku 2021. Urobili sme všetko, čo sme mohli.“

Štvornásobnému šampiónovi príliš nepolichotil ani titul „predbiehač roka“, keďže v roku 2021 skompletizoval najviac predbiehacích manévrov spomedzi všetkých pilotov. Aj sám Seb si dobre uvedomuje, že to bol skôr dôsledok slabých kvalifikácií Aston Martinu než jeho schopností.

„Bol to dlhý rok a predbiehalo sa veľa. Samozrejme, mali sme zopár kvalifikácií, ktoré nám príliš nevyšli a v pretekoch sme sa museli prebíjať vpred. Niekedy sme boli úspešní, inokedy menej,“ spomína Vettel.

„Užil som si to. Boje v strede poľa boli veľmi tesné a bojovať s Fernandom bolo niečo špeciálne. Je to už nejaký čas, čo sme spolu bojovali a vyvolalo to zopár spomienok. Naposledy sme takto súperili o titul. Bola to skvelá zábava, ale v budúcom roku určite cielime na vyššie umiestnenia na rošte a chceme zabojovať o… väčšie trofeje.“

„V roku 2021 sme si zažili svoje vzostupy a pády, ale v roku 2022 máme určite vyššie očakávania. Máme nové auto, nové pravidlá, tím sa zväčšuje a hádam aj naberá na sile,“ uzavrel štvornásobný šampión.