logo F1online.skF1online.sk

Andrettiho odkaz Hamiltonovi: Nedá sa nariekať donekonečna, treba to akceptovať

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2022

Bude trvať ešte dlho, kým sága okolo Veľkej ceny Abú Zabí zapadne do hlbín histórie. Ešte nepoznáme všetky jej dôsledky a čaká nás niekoľkotýždňové čakanie, kým túto kapitolu budeme môcť definitívne uzavrieť. Je možné, že pre Formulu 1 to bude znamenať nejaké zmeny, ale podľa majstra sveta z roku 1978 Maria Andrettiho nebude Veľká cena Abú Zabí 2021 poslednou v kariére Lewisa Hamiltona.

Mario vo svojom poslednom rozhovore prehlásil, že Max Verstappen je zaslúženým šampiónom a Hamiltonovi poradil, aby sa posunul ďalej a využil udalosti z Abú Zabí ako novú motiváciu. „Je ťažké dostať sa niekomu do hlavy, ale na jeho mieste by som si možno povedal: ‚Viete čo? Idem tam a ukážem im!‘, veď má dostatočnú motiváciu v podobe ôsmeho titulu,“ prehlásil Mario Andretti pre RacingNews365.com.

„Môže byť jediný, kto ich získa toľko, tak akú ďalšiu motiváciu chce? Veď je toho toľko, na čo sa môže tešiť. Mal by ísť tam a bojovať, veď má k dispozícii všetko potrebné. Tak nejak to vidím ja,“ hovorí majster sveta z roku 1978.

„Som si istý, že všetci jeho fanúšikovia by to chceli vidieť a chcú sledovať pokračovanie tejto ságy. Je to fantastická rivalita medzi dvoma tímami a dvoma skvelými pretekármi,“ dodal Andretti.

Obľúbenou otázkou novinárov v posledných mesiacoch je, či sa Lewis Hamilton ešte vráti. Veľa sa špekuluje o konci jeho kariéry, čo bude pre Formulu 1 nesporne veľká strata, ale väčšinu ľudí by takéto rozhodnutie prekvapilo. Pridáva sa k nim aj Mario.

„Povedal by som, že neskončí. Zrejme by tým uškodil len sám sebe,“ myslí si Andretti.

Vzhľadom na vývoj vo Formule 1 od roku 2014 i samotný priebeh sezóny 2021 si vyslúžilý pretekár myslí, že Hamilton sa naozaj nemá na čo sťažovať. V poslednom období mu bolo v kariére dopriate nespočetnekrát a ani minulá sezóna nie je výnimkou, keď sa vďaka šťastene vôbec dokázal udržať v titulovom boji až do konca.

„Podľa mňa sa pri pohľade na konečné výsledky nemôžete hádať,“ povedal Andretti. „Lewis sa nemôže sťažovať na smolu, pretože sa pozrite napríklad na to, čo sa stalo v Silverstone. Vyradil svojho najväčšieho rivala, poškodil si auto a vďaka červeným vlajkám ho mohol opraviť. Napriek všetkému odštartoval opäť z prvého radu a vyhral preteky, kým jeho súper skončil v nemocnici.“

„Max je rozhodne zaslúženým šampiónom. Vedel, že potrebuje zázrak a tým zázrakom bola nehoda Latifiho. Nikto to nedokázal predvídať, ale v tom je krása nášho športu. Nie je koniec až kým neodmávajú šachovnicovou vlajkou. Musíte to akceptovať,“ hovorí bývalý pilot Lotusu, Ferrari, Williamsu a Alfy Romeo.

„Nedá sa nariekať donekonečna, nie je to prvýkrát, čo sa takýto rozhodujúci moment udial v poslednej chvíli. Myslím si, že pre Formulu 1 bola sezóna 2021 naozaj fantastická,“ uzavrel Andretti.

Súvisiace články

Diskusia