logo F1online.sk

Alonso je smutný, že Honda odchádza: Snáď sa ešte vrátia

Jenson Button a Fernando Alonso
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 1. 2022

Napriek pokračujúcej spolupráci s Red Bullom už nie je japonská Honda súčasťou sveta Formuly 1. V októbri 2020 oznámili svoj odchod a titulová Veľká cena Abú Zabí 2021 bude načas ich poslednou v F1. Počas posledných siedmich rokov si Japonci prešli naozaj krušnými obdobiami, najmä v čase, keď dodávali motory McLarenu. Na rozhádaní oboch spoločností mal vtedy podiel i vtedajší pilot stajne Fernando Alonso.

Náročné roky 2015, 2016 a 2017 skončili búrlivým rozchodom. McLaren sa dohodol s Renaultom, Honda prešla k Toro Rosso a o rok neskôr aj k Red Bullu. Počas prvých rokov s celkom z Wokingu chýbali výsledky i vzájomná komunikácia. Vývoj MGU-H bol pre Hondu nesmierne náročný a McLaren odmietal robiť kompromisy pri dizajne svojho monopostu, aby svojim partnerom aspoň trochu pomohol.

Neslávny bol i Alonsov výrok do vysielačky smerom k Honde na ich domácej Veľkej cene Japonska. Výraz „GP2 engine“ sa stal takým symbolom troch rokov toxického britsko-japonského manželstva.

Ako sa však hovorí, každá búrka sa raz skončí a sám Alonso poslal Honde na rozlúčku slová plné lásky a rešpektu. „Myslím si, že keď opúšťali McLaren, tak sa im ani nesnívalo o titule šampióna. Odviedli však veľmi dobrú prácu a dosadili správnych ľudí na tie správne miesta,“ hovorí Fernando Alonso pre portál Motorsport.com.

„Tuším, že vymenili manažment, zaviedli novú filozofiu a odviedli potrebnú prácu. Som za nich veľmi šťastný a tiež smutný, že teraz odchádzajú. Verím však, že sa vrátia,“ dodal Alonso.

Ten hral v zhoršení vzťahov medzi McLarenom a Hondou v rokoch 2015 až 2017 inštrumentálnu rolu. Zlá komunikácia i kooperácia obidvoch strán viedla ku krachu inak sľubne vyzerajúceho partnerstva. Britský celok si toho od nezávislého dodávateľa veľa sľuboval, naplniť jeho potenciál sa však nepodarilo.

McLaren potom prešiel na motory Renault, no ani tie im nepomohli vrátiť sa do čela. Napriek značným treniciam je však Alonso podľa vlastných slov s Hondou zadobre a ako jeden z prvých zašiel v Abú Zabí za Masašim Jamomotom, aby mu pogratuloval.

„Počas posledných troch alebo štyroch veľkých cien som sa zakaždým rozprával s Jamamotom, pretože s ním mám veľmi dobrý vzťah,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

„Vďaka nemu som si mohol vyskúšať MotoGP aj ďalšie veci. Stále spolu máme veľmi dobrý vzťah. Bol prvý po Maxovi, ktorému som gratuloval, čiže áno, som za nich veľmi rád,“ dodal Alonso.