logo F1online.sk

Len dvaja jazdci ma cez pauzu prinútili sledovať F1, hovorí Alonso

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 1. 2022

Fernando Alonso v rokoch 2019 a 2020 vo Formule 1 chýbal. Prestávku si vypĺňal rozličnými aktivitami, ako IndyCar, Le Mans, Daytonou či Dakarom. Od motoršportu si teda neoddýchol a ako sám povedal, zapol si aj Formulu 1. Zaujali ho najmä George Russell a Max Verstappen.

„Ešte na začiatku sezóny, vlastne pred jej štartom, som v Bahrajne povedal, že na mňa doma pri televízore najviac zapôsobil George Russell a jeho výkony vo Williamse. A takisto Max Verstappen. Kvôli týmto dvom chalanom som si zapol televízor,“ povedal Alonso, ktorého v tejto časti rozhovoru prerušil Daniel Ricciardo a pripomenul sa mu.

„A tiež Daniel,“ smeje sa dvojnásobný šampión. „Pretekal vtedy za Renault a ich auto ma veľmi zaujímalo.“

Rodák z Ovieda má za sebou dosť náročnú a udalosťami nabitú sezónu. Predviedol niekoľko skvelých výkonov a zaujali najmä dve udalosti, jeho špičková obrana pred Lewisom Hamiltonom v Maďarsku a taktiež pódium v Katare. Fernando sa „na bedňu“ vrátil po 2675 dňoch a ako sám priznal, bola to príjemná skúsenosť, keďže okolnosti neboli v roku 2021 úplne najpriaznivejšie.

Vo Formule 1 dva roky chýbal, navyše pred štartom sezóny mal nepríjemnú nehodu na bicykli. Ak k tomu prirátame ešte obmedzené možnosti testovania, bolo pre „El Nana“ náročné postarať sa o hladký úvod ročníka. Alonso bude veriť, že v roku 2022 už všetko prebehne pokojnejšie.

„Potrebujeme dobrú zimu, to je jasné. Potrebujem sa pripraviť alebo byť pripravený o čosi lepšie než vlani, kedy mi februárová nehoda na bicykli určite nepomohla,“ hovorí Alonso.

„V januári mi chirurgicky odstránia platničky z tváre, takže ma čaká dvojtýždňová pauza. Tú by som si však zrejme beztak doprial, pretože to je čas trochu relaxovať. Potom nás čakajú zimné testy a potrebujeme si pripraviť dobrý testovací program.“

„Je na nás, aby sme pripravili dobré auto, buď sa nám to podarí alebo sa poučíme z chýb. Už sa však nebude na čo vyhovárať, napríklad na slabší rozpočet alebo že niekto používa dva veterné tunely. Nič z toho už teraz neplatí, takže je to na nás,“ dodal Alonso.