logo F1online.sk

Norris pri sťahovaní sa do Monaka pamätal na vrtkavé osudy v F1

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala11. 1. 2022

Keď sa britskí športovci začnú sťahovať zo svojho domova do Monaka, na väčšinu z nich si ich krajania poriadne posvietia. Odchádzajú totiž do daňového raja, čoho sa novinári veľmi radi chytajú. Ako svoj presun vysvetľuje Lando Norris? V prvom rade sa netají tým, že dôvody majú finančný charakter.

Lewis Hamilton musel za tie roky na tlačových konferenciách viackrát odpovedať na otázky, ako sa majú Briti pozerať na jeho patriotské vyjadrenia, ktoré prezentuje na veľkých cenách, keď ani doma neplatí dane. Napríklad v roku 2014 to vysvetľoval tým, že svoje príjmy nemá z činnosti, ktorú by vykonával len vo Veľkej Británii. A keďže poberá príjmy z viacerých krajín, na viacerých miestach aj odvádza dane. Poznamenajme tiež, že v roku 2019 napriek všetkému patril medzi 5000 ľudí, ktorí vo Veľkej Británii odviedli na daniach najviac.

Lando Norris sa do Monaka rozhodol presťahovať minulý rok a dôvody sú obdobné. Doteraz sa vo svojej rodnej krajine zdržiaval najmä preto, že to bolo výhodné z pracovného hľadiska. Ako formulový nováčik potreboval byť v úzkom kontakte s tímom, no tieto časy už pominuli. Teraz treba myslieť na budúcnosť.

“Nie je to nič, nad čím by som uvažoval veľmi dlhý čas. Posledné dva roky som bol spokojný s tým, kde som býval. Časom sa však dostanete do bodu, keď…” na chvíľu sa odmlčal Lando Norris. “Posledné dva roky bolo pre mňa lepšie byť blízko McLarenu, takže som mohol ľahko prísť, ale teraz som sa dostal do bodu, keď pre moju budúcnosť bude výhodnejšie, ak sa presťahujem do Monaka.”

“Dôvody sú úplne zjavné a už som tie dôvody vysvetlil,” pokračoval nový obyvateľ Monte Carla, ktorý sa tak pridáva k menám ako Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Alex Albon, Charles Leclerc či Valtteri Bottas.

Nik z nich neprišiel do Monaka len kvôli príjemnej klíme. Lando Norris to vníma aj ako krok, ktorým sa chce poistiť do budúcna. Formula 1 je nebezpečný a nevyspytateľný šport a môže sa stať, že jeho kariéra nebude trvať dvadsať rokov, ale len pár. Za ten čas by si mal vytvoriť dostatočnú rezervu aj pre prípad, keby nedajbože došlo k nejakej katastrofe.

“V padoku sú pravdepodobne ľudia, ktorí prídu do Formuly 1 a prijímajú nejaké rozhodnutia, pretože očakávajú, že ich kariéra v F1 bude trvať možno desať rokov. Ona sa však môže zmeniť na ročnú alebo dvojročnú,” upozorňuje Norris. “Toto vám môže zmeniť celý život na najbližších 20, 30 alebo 40 rokov. Ktokoľvek iný na tomto svete by pravdepodobne spravil niečo veľmi podobné, keby sa ocitol v mojej pozícii.”

Súvisiace články