logo F1online.sk

Sky Sports: Stále nie je jasné, či Hamilton bude pretekať

Maľba Lewisa Hamiltona v Silverstone
© Twitter/Silverstone
Milan Kubala
Milan Kubala11. 1. 2022

Hoci pred Vianocami talianska tlač avizovala, že Lewis Hamilton Mercedesu potvrdil zotrvanie vo Formule 1 aj pre sezónu 2022, tento týždeň sa britské médiá dostali k iným informáciám. Podľa Sky Sports by mali fanúšikovia sedemnásobného majstra sveta stále tŕpnuť, či bude pokračovať. Všetko vraj závisí od toho, ako sa s Veľkou cenou Abú Zabí popasuje FIA a aké vyvodí závery.

Hoci už uplynul takmer mesiac od poslednej veľkej ceny, mlčanie Lewisa Hamiltona stále trvá. Všetkých zaujíma, čo je s ním a ako bude vyzerať jeho budúcnosť, preto sa reportér Sky Sports Craig Slater pustil do pátracej akcie, ktorej výsledky prezentoval v pondelok večer.

Tvrdí, že Hamiltonov návrat na okruhy F1 nie je vôbec taký istý, ako to bolo pred Vianocami prezentované. “Môžem vám povedať, že momentálne, 69 dní pred prvou Veľkou cenou Bahrajnu, je to stále nejasné. Dopočul som sa od zdrojov z vysoko postavených predstaviteľov, ktoré sú blízke Lewisovi Hamiltonovi, že momentálne je stále nejasné, či bude alebo nebude na štartovom rošte na prvých pretekoch sezóny,” informoval Craig Slater v rozhovore Sky Sports.

Následne pripomenul, čo sa vlastne stalo v osudnú noc. Po pretekoch Lewis Hamilton športovo zagratuloval Maxovi Verstappenovi, no reportérom nepovedal ani slovo. Jediný rozhovor, ktorý poskytol, bol ten s Jensonom Buttonom a v ňom na margo jeho zotrvania v F1 poznamenal, že “ešte sa uvidí”.

“Bavil som sa s rôznymi osobnosťami, ktoré s ním odvtedy boli v kontakte,” pokračuje Slater. “Väčšina mi uviedla, že očakáva Lewisov návrat, aby sa v roku 2022 pokúsil získať ôsmy titul majstra sveta. Avšak, tiež mi vysvetlili, že hoci to v tú noc vyzeralo, akoby to prijal dobre, v nasledujúcich dňoch to naňho tvrdo doľahlo; ako v tú noc prišiel o víťazstvo a tým pádom aj o titul. Spomeňte si, že vo vysielačke povedal, že podľa neho bolo zmanipulované to, čo sa stalo na konci veľkej ceny.”

Mercedes protestoval okamžite po pretekoch, no komisári všetko zmietli zo stola. Strieborné šípy však oznámili úmysel pohnať celú vec na Medzinárodný odvolací súd FIA. Napokon sa stiahli s tým, že na ňom by aj tak nič nevyhrali. FIA by súdila samú seba, pokrútil hlavou Wolff, keď to zdôvodňoval.

To však neznamená, že je všetko uzavreté. Továreň v Brackley dostala od FIA prísľub, že prebehne dôkladné vyšetrovanie udalosti a budú prijaté adekvátne protiopatrenia, aby sa niečo také už v budúcnosti neopakovalo.

Podľa Craiga Slatera Mercedes a najmä Lewis Hamilton čakajú na hmatateľné závery tohto vyšetrovania. “Stiahli svoj úmysel odvolať sa na Medzinárodný odvolací súd FIA len preto, že FIA im povedala, že vyšetrí, čo sa udialo v poslednom kole veľkej ceny; prečo niektoré o kolo pomalšie autá neboli prepustené, prečo sa bezpečnostné vozidlo stiahlo, kedy sa stiahlo a nie vtedy, keď to napohľad prikazujú pravidlá, a síce na konci nasledujúceho kola po tom, v ktorom boli prepustené pomalšie autá. Tým boli totálne okabátení stratégovia Mercedesu na boxovom múriku a de facto to rozhodlo šampionát vo Verstappenov prospech.”

“Dnes môžem informovať, že pokiaľ ide o návrat Lewisa Hamiltona do Formuly 1 a či bude mať chuť tak spraviť po tom, čo stratil všetky ilúzie, ktoré podľa jeho šéfa Tota Wolffa v tomto športe mal pred decembrovými udalosťami, veria, že teraz je na rade FIA, aby naplnila sľub, ktorý im dala pred Vianocami, že vyšetrí, čo sa udialo v tom poslednom kole, a dospeje k nejakým záverom. Chcú vidieť niečo hmatateľné, a to čím skôr,” referuje britský reportér.

V tomto smere sme sa zatiaľ žiadnych výsledkov nedočkali a dnes môžeme len špekulovať, kedy ich uvidíme. “Bolo mi povedané, že čím dlhšie sa to bude ťahať, čím dlhšie nebudeme mať výsledky tohto vyšetrovania a nejaké závery zo strany FIA k tomu, ako k veciam pristupovať do budúcna, tým horšie vyzerá situácia okolo Lewisa Hamiltona. To je od vysokopostaveného zdroja, ktorý má k celej veci blízko, čo je podľa mňa veľká vec.”

“A tak, hoci by ste čakali, že Lewis bude späť a pokúsi sa vyhrať ten ôsmy majstrovský titul, momentálne v tíme nemajú jasno v tom, že to aj spraví. Odhadujem, že na stole môžu byť všetky možnosti, dokonca azda aj ročná prestávka, ak sa Lewis nebude cítiť byť pripravený vrátiť sa v roku 2022. Podľa tímu je na rade FIA, aby splnila svoj sľub, vyšetrila posledné kolo z Abú Zabí a dospela k nejakým záverom,” doplnil Slater.