logo F1online.skF1online.sk

Pérez o Red Bulle: Nič sa tu nepodobá tomu, čo som zažil v ostatných tímoch

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 12. 2021

Sergio Pérez má za sebou svoj prvý rok v tíme Red Bull. Očakávania boli rôzne, no asi sa dá povedať, že mexický pretekár žiadne nenaplnil, hoci sa zas nedá povedať, že nič neurobil. Jeho zadržiavacia jazda v Abú Zabí či víťazstvo v Baku sú istotne highlightami jeho sezóny, no veľa ďalších pozitív sa hľadá ťažko.

„Bol to pre mňa náročný rok plný výziev. Prišiel som do veľmi odlišného tímu s veľmi odlišnou filozofiou,“ povedal Pérez v rozhovore pre RaceFans.

„Vo Formule 1 sú tímy a autá, ktoré sú si podobnejšie z hľadiska jazdy, nastavenia či práce s pneumatikami. Tu som však prišiel do tímu, ktorý sa stopercentne líši od ostatných. Nič sa tu v Red Bulle nepodobá tomu, čo som zažil v ostatných tímoch v minulosti. V podstate som teda musel začať od nuly – naučiť sa nové techniky nastavovania auta a jazdy s ním. Bola to skvelá výzva. Myslím, že ma to ako jazdca posunulo na novú úroveň iba vďaka tomu, že som sa musel naučiť odlišný štýl jazdy,“ dodal Pérez.

Pre mexického pretekára to bola v tomto roku prvá skúsenosť s monopostom od Adriana Neweyho a povesť Red Bullu z posledných rokov sa potvrdila aj v prípade Sergia Péreza. Podobne ako Gasly a Albon pred ním, aj on mal obrovské problémy si s autom „potykať“. Síce dokázal (na rozdiel od svojich predchodcov) vyhrať preteky a poraziť Verstappena v kvalifikácii, no príliš nevystúpil z tieňa svojich predchodcov.

„Toto je veľmi, veľmi dobré auto, to chcem povedať ako prvé,“ povedal Pérez o svojej RB16B. „Vyžaduje však určitú techniku. Ako každý monopost F1, má veľmi úzke pracovné okno. Platí to aj pre Red Bull. Chce to teda nejaký čas, než nájdete ten správny bod. Myslím, že v prípade Red Bullu to trvá dlhšie než u ostatných áut v padoku, kvôli charakteristikám auta a spôsobu, akým ho treba riadiť. Chce to čas, až do konca sezóny som sa učil nové techniky, ako z toho vyťažiť maximum.“

„Toto auto je úplne neuveriteľné, keď sa dostane do toho optimálneho okna. Dostať ho však tam je veľmi náročné, hovorí Pérez.

Súvisiace články

Diskusia