logo F1online.sk

Nový simulátor ešte nevyužívame naplno, priznal Mekies

Ferrari, ilustračné
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2021

Ferrari v posledných dvoch rokoch podstúpilo vnútornú reštrukturalizáciu, ktorá sa týkala najmä zariadení tímu. Jednou z najdôležitejších akvizícii je nový simulátor, ktorý Scuderia buduje už takmer dva roky. Pre jeho potreby vyrástla v Maranelle dokonca úplne nová budova. V posledných mesiacoch sa toto zariadenie využíva stále viac a viac.

Hardvér je na svojom mieste v podstate už od jari. Vtedy začala zložitá a zdĺhavá kalibrácia nového simulátora. Ferrari k tomu využilo trojročný monopost a takmer všetkých pilotov, ktorých malo po ruke. K prvému využitiu nového simulátora pri príprave na pretekársky víkend prišlo pred Veľkou cenou Saudskej Arábie. V Maranelle momentálne využívajú starý aj nový súčasne.

„Jazdci ho začali využívať v septembri. Chce to však nejaký mesiac, dva alebo tri, než sa všetko podarí overiť,“ povedal novinárom v Abú Zabí športový riaditeľ Scuderie Laurent Mekies. „Mattia tuším povedal, že na podporu pretekárskeho tímu sme ho prvýkrát použili pred víkendom v Saudskej Arábii.“

„Neznamená to však, že korelácia skončila. Je to súčasť cyklu od zisku skutočného dátového bodu po veľmi špecifický dátový bod. Pracuje aktuálne nový simulátor naplno? Nie. Kedy začne? Zrejme v prvých mesiacoch nového roka,“ vysvetlil Mekies.

Ako sme už uviedli, Ferrari momentálne využíva starý i nový simulátor súčasne, aby tak preklenulo obdobie, kým nebude ten nový stopercentne pripravený.

„Z pohľadu zdrojov nechcete zostať v tejto prechodnej fáze príliš dlho. Ale áno, na prechod od starého k novému musíte istý čas využívať obe súčasne,“ dodal Mekies.