logo F1online.sk

Hamilton dúfa, že postupne presvedčí všetkých, aby pokľakli

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes-AMG F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2020

Kým na oboch predchádzajúcich pretekoch na Red Bull Ringu sme pred zhasnutím svetiel nevideli pokľaknúť viac než štrnástich jazdcov, Lewis Hamilton verí, že postupne sa bude toto číslo dvíhať. Po Veľkej cene Štajerska sa s každým, kto nepokľakol, osobne porozprával a pokúsil sa mu vysvetliť, prečo je takéto gesto dôležité.

Šiesti piloti, ktorí sa zdržali, na to mali svoje dôvody. Zatiaľ čo všetci skonštatovali, že sú proti rasizmu, časť z nich sa tiež vyslovila, že uprednostňuje reálne činy pred teatrálnymi gestami. Ďalším dôvodom bolo aj kultúrne nastavenie daného jazdca.

“Nemali sme v pláne opäť pokľaknúť, ale mali sme jazdecký brífing a po ňom sme mali ešte jeden videohovor cez Zoom,” vysvetľoval štajerské pokľaknutie Lewis Hamilton. “Mali sme debatu o tom, či to spravíme zas. Je som povedal, že v tom budem pokračovať.”

“Niektorí hovorili, že to už spravili pred týždňom a teraz už do toho nepôjdu. Iní zas zastávali rovnaký názor ako počas toho prvého týždňa,” pokračoval britský pretekár, ktorý sa následne pokúsil prehovoriť do duše tým, ktorí zostali stáť aj druhýkrát. “Preto som sa snažil s nimi porozprávať medzi štyrmi očami, len tak sa s nimi o tom pobaviť.”

“Myslím si, že ako jazdci sa počas tohto obdobia zbližujeme. Netvrdím, že všetci pokľaknú, ale postupom času sa o tom čoraz intenzívnejšie rozprávame. Mám takú predstavu, že raz v porozumení pokľakneme všetci spolu,” uviedol Hamilton.

Samotný minulotýždňový akt pokľaknutia nedopadol veľmi slávne. V momente, keď k nemu malo dôjsť, neboli vpredu všetci jazdci a réžia televízneho prenosu namiesto pokľaknutia ukázala parašutistov Red Bullu, ako práve pristávali v priestoroch prvej zákruty.

“Keďže sme si to organizovali my, nebolo to v harmonograme FIA, tak to bolo všetko spravené v zhone,” vysvetľuje Hamilton. “Mali sme tam byť pätnásť minút pred pretekmi, ja som prišiel desať minút pred veľkou cenou. A ostatní chlapci sa tam museli dostať z väčšej diaľky. Ideme ďalej, možno to nabudúce spravíme lepšie, ak to zopakujeme. To však nezávisí odo mňa.”