logo F1online.sk

Brundle a Button radia Russellovi: Do Mercedesu s čistou hlavou a bez tlaku

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2021

Georgea Russella čaká najväčšia kariérna výzva. Z Williamsu sa presunie do mocného Mercedesu, kde si v priamom porovnaní zmeria sily s Lewisom Hamiltonom. Britský mladík sa asi neuspokojí s rolou „nosiča vody“ a podľa mnohých čakajú sedemnásobného šampióna i samotný Mercedes krušné časy. Russell má potenciál, aby Hamiltona jedného dňa nahradil. Čo od neho očakávajú experti televízie Sky Sports?

Ako pristúpiť k najväčšej kariérnej výzve? Nuž, na počínanie Russella sa nejeden z nás teší a tešia sa aj experti britskej televízie.

„Je sebavedomý a presne to aj potrebujete,“ povedal Martin Brundle, ktorého cituje Autosport. „Neviem, ktorý ďalší pilot by sa dokázal vysporiadať s tým, čo sa stalo v Imole. Druhýkrát za dva roky zahodíte body pre Williams, zničíte továrenský Mercedes a obviníte z toho ich jazdca. Nakoniec vás domov odvezie Toto Wolff na svojom lietadle.“

„Takže vidíte, že je to sebavedomý chalan. Myslím, že disponuje vyváženou sebadôverou, ktorá nie je aroganciou. Podľa mňa je na tom presne tak, ako v súboji s Lewisom potrebuje. Ten sa totiž v Mercedese cíti zahniezdený a tím dobre pozná. Musí byť dobrý a musí mať silnú myseľ. Podľa mňa si bude počínať dobre.“

„Aj Valtteri už zistil, že v takom aute nesmiete pôsobiť ako osoba zo zoznamu nezvestných. Váš výkon si každý všíma a svetlá reflektorov budú naozaj silné. Avšak pokým sa do tej žiary nedostanete, naozaj neviete, či rastiete alebo nie,“ hovorí Brundle.

„Myslím si, že má talent a sebadôveru, aby zvládol sledovať počiatočnú rýchlosť Lewisa Hamiltona. Takže nie, o Georgea sa nebojím. Myslím si, že je dosť dobrý, talentovaný a sebavedomý, aby sa s tým všetkým vyrovnal. Nebude to však mať ľahké,“ uzavrel Brundle.

Svoj názor na svojho krajana a jeho budúcnosť v Mercedese vyjadril aj majster sveta z roku 2009 Jenson Button. Ten mu radí, aby hlavne zachoval pokoj a zostal trpezlivý.

„Nesmie na seba vyvíjať tlak,“ hovorí Button. „Nemal by si hovoriť: ‚Sadnem do toho auta a od prvého dňa budem rýchlejší ako Lewis‘. Musí na to ísť postupne, inak sa sám strelí do nohy. Nesmie byť po Lewisovom boku príliš sebavedomý.“

Russell toho bude mať na svojich pleciach až-až, no trochu paradoxne mu môžu pomôcť aktuálne okolnosti. Nové pravidlá a fakt, že Hamilton má za sebou jednu z najťažších sezón v kariére, ak nie vôbec najťažšiu, by mohla Georgeovi pomôcť. S touto možnosťou kalkuluje aj Hamiltonov bývalý tímový kolega Nico Rosberg.

„Nie je možné sa teraz dostať do Lewisovej hlavy. Neviem, ako veľmi si ešte užíva pretekanie. Myslím, že drobným pozitívom pandémie je aj to, že jazdci to majú o trochu jednoduchšie, pretože mediálnych a PR povinností je teraz menej. Dokonca aj v priebehu pretekárskeho víkendu idú veci ľahšie. Možno aj to zohralo svoju rolu,“ hovorí Rosberg.

Button k tomu dodal: „Tohtoročný Lewis je veľmi odlišný v porovnaní s Lewisom z minulých rokov. Bol veľmi uvoľnený a dôveroval svojim schopnostiam. Ak niekedy v minulosti pôsobil neisto, tak tento Lewis je už preč. Vyzerá to, že sa tento rok naozaj našiel.“

Súvisiace články