logo F1online.sk

Krabička na pokuty za sprosté slová zostala prázdna, priznal Steiner

Günther Steiner
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2021

Menej napätý Günther Steiner, menej naštvaný a menej emotívny. Správanie šéfa Haasu je skvelou metaforou pre počínanie jeho tímu v roku 2021. Tirolský rodák nemal dôvod sa stresovať, keďže stajňa z Banbury aj tak nebojovala v podstate o nič.

Günther Steiner sa po skončení sezóny 2021 postavil pred kameru a na sociálnych sieťach odpovedal na otázky fanúšikov. Tie boli vskutku originálne. Jeden z nich sa spýtal, koľko peňazí putovalo v tomto roku do krabičky na pokuty za sprosté slová.

„V tomto roku toho nebolo veľa, pretože som veľa nenadával,“ odpovedal Steiner s úsmevom. „Snažil som sa správať slušne, nebolo príliš veľa dôvodov na nadávky. Po tejto sezóne zostala krabička na pokuty za sprosté slová prázdna – snáď sa to v budúcom roku zmení. Plná krabička by totiž znamenala, že bojujeme o body.“

Ďalšia z otázok sa týkala budúcnosti tímu Haas a nasledujúcej sezóny, na ktorú by americký celok už mal byť pripravený o poznanie lepšie. Fanúšik sa spytoval, aká bude pozícia tímu voči Alfe Romeo a Williamsu.

„Nepovedal by som, že len proti Alfe a Williamsu, ale som opatrne optimistický, že budeme späť v strede poľa, pretože chalani, ktorí majú na starosti vývoj, odvádzajú skvelú prácu. Vidím podobnosti s predošlými rokmi, kedy sme v strede poľa bojovali, takže som optimistický aj keď opatrný. Verme, že budeme pred Williamsom a Alfou Romeo,“ povedal Steiner.

Jeho tím vstúpil do tejto sezóny s tandemom nováčikov v kokpite a úplne novou jazdeckou dvojicou. Nečakalo ich nič jednoduché a vo finále boli možno trochu aj radi, že v Haase o nič nešlo. Ako ich udržiaval motivovaných?

„Aktuálne nie je ťažké udržať pilotov motivovaných. Bola to ich prvá sezóna vo Formule 1 a len pri svojom príchode toho je veľa, čo sa musíte učiť. Myslím, že boli vlastne vďační za to, že nemuseli bojovať o body a Günther ich nijako neotravoval, aby ich získavali.“

„Sú teda motivovaní. Je to skôr o tom, aby som udržal motivovaný zvyšok tímu. Aj v tomto smere to však bolo dobré. Vždy sa zo seba snažíme dostať to najlepšie. Stále som chlapcom hovoril: ‚Chlapi, odviedli ste dobrú prácu už pred pár rokmi. Teraz čelíme okolnostiam, kedy to lepšie nejde. Stále ste však dobrí a za posledné dva roky ste neohlúpli. Naďalej na to tlačte, až kým v roku 2022 nebudeme mať lepšie auto ‘,“ prezradil Steiner.

Veľmi zaujímavá otázka prišla aj od fanúšičky menom Annie, ktorá sa opýtala, aký je Güntherov najobľúbenejší pretekár a prečo?

„Povedal by som, že Niki Lauda,“ odpovedal Steiner, ktorý so svojim hrdinom pracoval v rokoch 2001 až 2003 v tíme Jaguar. „Niki bol hrdinom mojich detských čias. Potom som mal možnosť ho stretnúť, pracovať s ním a spriateliť sa s ním. Boli to skvelé časy, ktoré som s ním strávil.“