logo F1online.sk

Wolff už uznáva: Šéfovia by cez preteky nemali volať s Masim

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2021

Vysielačková komunikácia medzi šéfmi tímov a riaditeľstvom pretekov by sa mala obmedziť. Nemyslia si to len fanúšikovia, ale aj šéf Mercedesu Toto Wolff po kontroverzných pretekoch v Abú Zabí. Vo štvrtok dokonca navrhol ešte prísnejšie pravidlo.

Akú úlohu zohrali šéfovia tímov pri rozhodnutiach počas Veľkej ceny Abú Zabí? Podarilo sa Christianovi Hornerovi zatlačiť na Michaela Masiho svojou otázkou, prečo o kolo pomalšie autá nie sú prepúšťané a poznámkou “stačí nám len jedno pretekové kolo”? Dopadla by veľká cena bez týchto momentov inak?

Toto Wolff vo štvrtok na tlačovke uviedol, že ovplyvňovanie riaditeľa pretekov už nechce vidieť. “Myslím si, že šéfovia tímov by nemali priamo hovoriť s riaditeľom pretekov. Mali by to byť športoví riaditelia.”

Aj tí sa v nedeľu ozývali Michaelovi Masimu. V Mercedese má tieto úlohy na starosti Ron Meadows, v Red Bulle je to Jonathan Wheatley, ktorého hlas sme počuli po prvom kole a Hamiltonovom skrátení si siedmej zákruty.

“Ja by som šiel ešte o krok ďalej,” pokračuje Wolff. “Nemyslím si, že by mali športoví riaditelia na riaditeľa pretekov vyvíjať tlak. Podľa mňa by mali len poukazovať na situácie, ktoré riaditeľ pretekov a jeho kolegovia nemuseli zbadať, ale určite nie lobovať či naňho vyvíjať tlak.”

Wolffovi istotne nie je ľahké pomyslenie na to, že možno práve Christian Horner v závere pretekov ovplyvnil rozhodovanie Masiho. Navyše každú sekundu, ktorú Masi stratil debatovaním so šéfmi tímov, nemohol využiť na dôkladnejšie zhodnotenie situácie a výber správneho rozhodnutia.

Pravda je však taká, že nebol to len Christian Horner, kto v pretekoch tlačil na Masiho. Určite si spomeniete, že aj 49-ročný Viedenčan počas veľkej ceny žiadal napríklad o to, aby na trať neprišiel safety car, keď Antonio Giovinazzi odstúpil.

Keby réžia pretekov nemala možnosť púšťať do éteru tieto vysielačky, o nátlaku na Michaela Masiho by sme ani netušili, alebo by sme si ho minimálne neuvedomovali. Wolff ľutuje, že spolu s ostatnými tímami na toto pristúpili.

“Mysleli sme to dobre, ale asi sme prestrelili,” hodnotí Wolff, ktorý neobviňuje len Hornera. Nezabudol, že aj on kontaktoval Masiho. “Dostali sme príležitosť hovoriť s riaditeľom pretekov priamo a pretože v prospech našich tímov bojujeme tak dravo, všetci sme prekročili hranicu.”

Súvisiace články